Някои рецепти са специални, защото могат да се приготвят в ограничен период в годината, защото са свързани със сезонни плодове или зеленчуци. Точно такава е и рецептата за кекс с дюли и ябълки, тъй като дюлите се появяват на пазар за кратко в началото на есента и бързо изчезват.
Много лесен за приготвяне, този кекс е вкусен и носи неустоимия аромат на дюли, а с него и аромата на есента.
Необходимите продукти са: 5 яйца, 1 средно голяма дюля, 2 средно големи ябълки, 2 чаени чаши брашно, 1/2 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша олио, 1/2 чаена чаша орехови ядки, 2 чаени лъжички бакпулвер, 1 супена лъжица лимонова кора, 2 супени лъжици пудра захар.
Първата стъпка от рецептата за кекс с дюли и ябълки е подготовката на продуктите. Пресявате брашното, заедно с бакпулвера. Измивате ябълките и дюлята, обелвате ги и ги нарязвате на малки кубчета. Разбивате добре яйцата, заедно със захарта и олиото с помощта на миксер или тел за разбиване, или пък вилица.
Към течната смес, малко по малко, при непрекъснато бъркане добавяте брашното. Накрая добавяте нарязаните на ситни парчета орехови ядки и настърганата кора от лимон и разбърквате с лъжица.
Намазвате с олио или масло форма за печене или тавичка. Изсипвате сместа, след което поръсвате равномерно нарязаните на кубчета ябълки и дюли и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 минути, като проверявате дали кексът е готов, като го бучнете с клечка за зъби или дървено шишче, ако е сухо - кексът е изпечен.