Рецептата за чийзкейк с тиква следва рецептата за класически чийзкейк, като е малко обогатена и модифицирана. Полученият десерт е изключително фин и много подходящ за есента и зимата, когато е изобилието от тикви у нас , казват от кулинарния сайт supichka.com.
Първата стъпка е подготовката на блата и продуктите. Крема сиренето, както и яйцата и маслото, трябва да извадите предварително от хладилника и да постоят поне час, за да бъдат на стайна температура. Тиквате сварявате до пълно омекване и пасирате до получаване на пюре.
Необходима ви е 300-350 грама тиква, което е приблизително едно голямо парче. Смилате бисквитите с кухненски робот, или блендер. Ако нямате може да ги натрошите в в хаванче, но бисквитите трябва да са напълно натрошени. Към смлените бисквити добавяте канелата и омекналото масло и ги омесвате с ръце до получаване на маслени трохи, които разпределяте равномено по дъното на тавата, в която ще приготвяте чийзкейкът с тиква, като притискате с ръце. Най-добре е да ползвате тава с падащи стени, тъй като така ще отделите чийзкейкът по-лесно след като се изпече.
Разбивате крема сиренето, след което добавяте пудрата захар и отново разбивате. Едно по едно при непрекъснато разбиване добавяте и яйцата, накрая и ванилията. Най-добре е да направите това с миксер. Към към тази смес добавяте и пюрето от тиква и разбърквате, но не с миксер, а внимателно с дървена лъжица. Изсипвате сместа върху блата от бисквитите и маслото.
Печете чийзкейкът с тиква в предварително загрята на 150 градуса фурна за 90 минути. След като сладкишът се изпече, не го вадите от фурната, а изключвате фурната и открехвате леко вратичката ѝ. Изваждате сладкиша, когато е напълно изстинал.