Есенна разходка: Древна крепост, въжени мостове и единственият у нас фуникуляр

Автор: Олга Даскалова 5548
Есенна разходка: Древна крепост, въжени мостове и единственият у нас фуникуляр

Разходка за малки и големи, подходяща за есенно време и без много вървене. Ако това са вашите критерии, то днес ще ви предложим нещо подходящо. Крепостта „Цари Мали град“ се намира край село Белчин и е дестинация, с която не само може чудесно да си уплътните уикенда, но и да останете впечатлени.

 

Вдъхновението идва от това как може да се даде живот на едно малко село, известно със своите щъркели и минерални извори,  но не много посещавано. И така да 2007 година, когато на хълма край селото започват разкопки и се откриват останки от тракийско светилище, древноримска крепост, средновековни църкви.

Как да стигнете до Цари Мали град

Крепостта се намира в село Белчин, което е на 15 км от Самоков. Разстоянието от Пловдив в около 150 км. Един маршрутите минава през АМ Тракия, Ихтиман и след това Самоков и отнема 2 часа с автомобил.

До селото се намира и Белчински минерални бани, където има термални извори с постоянна температура 41 градуса по Целзий. Има и хотели и басейни, така че може да си изберете къде да нощувате или само да обядвате.

Крепостта се намира на хълма „Свети Спас“. Изграден е удобен паркинг, до нея също има заведение, така че със сигурност няма да останете гладни. За качване до крепостта може да използвате и единствения у нас релсов фуникуляр, който ще ви отведе до върха.

Другите варианти са да минете през „стръмната екопътека“ или „по-полегата“. Навсякъде има поставени табели, а на място има и служители, които ще ви упътят и ще ви разкажат повече за историята на мястото.  По стръмната пътека има изградени стълби, пейки и беседка, а ходенето не отнема повече от 15-20 минути.  

Преди да започнете изкачването пък може да посетите средновековната църква „Света Петка“. Църквата е типична за средновековната архитектура- еднокорабна, засводена, с допълнително пристроен нартекс. В този си вид е построена през ХVІ в, като стъпва върху основите на по-ранен храм, датиран по археологически данни през второто българско царство- около ХІІІ- ХІV в. Първата църква е опожарена при османското нашествие в последната четвърт на ХІV в.

През последните години на ХХ в. църквата бе изоставена и полуразрушена, но през последните години е отново възстановена.

Относно крепостта тя е изградена на два етапа - на траките (VІІІ-VІ в пр. Хр.) и на римляните. Римляните са участвали в строежа на три етапа - III век, края на 60-те години на IV век и по време на възстановителния период на Юстиниан Велики и неговия наследник Юстин II.

Предполага се, че името на крепостта означава Малкия Цариград.

 

След като свършите с разглеждането на крепостта може да посетите и атракционния парк, до който ще ви доведе и дълъг въжен мост. В парка има много атракциони, подходящи както за най-малките, така и за по-пораснали деца. Има и капанче и храна и напитки.

От крепостта се разкрива и невероятна гледка към селцето и целия регион.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина