Епидемиолог за Делта мутацията: Очакваме да започнат да боледуват по-младите

Автор: Добринка Димова 11362
Епидемиолог за Делта мутацията: Очакваме да започнат да боледуват по-младите

Предвид ниския брой на неваксинирани срещу COVID-19 както в Пловдив, така и в цялата страна, специалистите очакват сериозен ръст на болни с проявена клинична картина към края на август и септември.

„За съжаление, очакваме да започнат да боледуват по-младите. Колегите алармират точно за такива тежки случаи на хора между 20 и 40 години. Затова моите опасения са, че и децата, връщайки се на училище и в детските градини, вероятно също ще бъдат засегнати”, коментира пред TrafficNews д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив.

Тя посочи, че за това има две основни причини. От една страна, Делта вариантът е най-заразният от началото на пандемията. Заради по-активния начин на живот на младежите и събирането на групи, те са по-застрашени от предаване на вируса. От друга страна, една голяма част от българите над 65-годишна възраст вече са преболедували и са ваксинирани.

„В момента младите хора са уязвими поради ежедневието, поради навиците си. А и имаме изместване на заболяемостта. По принцип това е характерно в епидемиологията на такъв тип заболяване – да се измести. Вирусът не гледа възрастта, той търси възприемчив организъм”, обясни специалистът.

Първата симптоматика на Делта мутацията е грипоподобна, най-характерното е запушване на носа. При по-тежките случаи отново се наблюдава ниска сатурация. Тепърва обаче предстои да се види какви усложнения ще има при заразените в България.

„За съжаление, преболедувалите не са напълно защитени така, както би ни се искало. Затова препоръката е и те да се ваксинират. Да не го отлагат, а да го направят сега”, посъветва д-р Бацелова.

На този етап се доказа, че ваксините са достатъчно ефективни и срещу Делта варианта. „В САЩ обявиха разпространението на Делка като пандемия на неваксинираните. Реално там неваксинираните са тези, които имат нужда от хоспитализация”, допълни епидемиологът.

Тя е категорична, че не би трябвало да има принудителна ваксинация, а хората трябва да го направят доброволно. Някои групи от населението би трябвало да са особено отговорни – най-вече медиците, които работят с високорискови групи, и учителите. За да предпазят себе си, съответно пациентите и учениците. И да дадат пример на обществото.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина