Еньовден е! Започват и Петровите пости

Автор: Plovdiv Now 13275
Еньовден е! Започват и Петровите пости

Започват Петровите пости според православния християнски календар. Началото им се определя според деня на Петдесетницата и затова неговата продължителност е различна всяка година. Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден, който е винаги на 29 юни, но ако този ден се падне в сряда или петък постният период се регулира съобразно с това.

През 2019 Петровите пости продължават само 5 дни. Режимът е облекчен – пости се от яйца, млечни продукти и месо, но в дните различни от сряда и петък се разрешава риба.

Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино.

Началото на Петровия пост тази година съвпада с Еньовден на 24 юни, празник, свързан с деня на лятното слънцестоене. Познат е още и като сред лето“.

В началото е бил чисто езически, който църквата е обединила с честването на рождението на св. Йоан Кръстител. Тогава се събират билки, палят се огньове, къпе се на изгрев слънце.

В ритуалите има три основни идеи – значението на лечебните растения, защитния характер на огъня и пречистващия ефект на водата.

Вярва се, че в нощта срещу Еньовден звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила. В нощта срещу Еньовден билките са най-мощни, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва. 

За да са здрави хората през цялата година, е добре на Еньовден, рано сутринта, преди изгрев слънце да се измият в течаща вода или да се отъркалят в росата.

Това са част от поверията, свързани с Еньовден – денят на лятното слънцестоене, един от най-важните летни празници в народния календар на българина. С него са свързани много вярвания за слънцето, водата и лечебните растения, смята се за патронен празник на билкарите.

Днес своя имен ден празнуват всички с имената: Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Диян, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо. Бъдете живи, здрави, успешни и щастливи!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина