Г-жа Елен Карер д'Анкос, именит френски историк, идва в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 95
Г-жа Елен Карер д'Анкос, именит френски историк, идва в Пловдив

На официално посещение в Пловдив на 18 март пристига г-жа Елен Карер д'Анкос, считана за един от най-известните съвременни френски историци и многократно е била консултант, най-вече на държавни глави, по въпроси, свързани с политическата визия на отношенията между Франция и славянския свят.

От 1990 г.  г-жа Елен Карер д'Анкос е член на Френската Академия на науките - най-престижната институция, основана през 1634година, а през 1999г. тя става първата жена, пожизнен секретар на Академията и като такава, въплъщава и до днес висшия морален авторитет на френския език.

На 20 март тя ще се върна в Париж, за да посрещне под купола на Академията президента на Френската република, г-н Емануел Макрон, за честването на официалните празници на Франкофонията. Затова пристигането й в България в навечерието на 20-ти март, Международния ден на Франкофонията, се счита за акт със силна символика.

В програмата на г-жа Елен Карер д'Анкос е включена разходка в Стария град, като след Къща Клианти, тя ще посети Античния театър, придружавана от Н.Пр.Ерик Льобедел – Посланик на Франция, Фабиен Флори - Директор на Френски културен институт, г-жа Фани Брадинска – почетен консул на Франция в Пловдив и Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив".

В 11.15 часа на Античния театър ще очакваме желаещите представители на медиите, които ще могат да вземат интервю от г-жа Елен Карер д'Анкос и да зададат въпроси.

 

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина