Електронното направление у нас все още не е факт

Автор: Plovdiv Now 2927
Електронното направление у нас все още не е факт

Електронното направление у нас все още не е факт. Системата е почти готова, но има административни процедури, които бавят, заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в ефира на БТВ. Трябва да се подпише анекс към Националния рамков договор. Очаква се тази седмица системата да заработи. 

„Там нещата, за съжаление, последните дни са позамрели. За да се пусне талон за антигенен тест пациентът трябва да има клиника. Нашето желание е да има два симптома от 11, а от НЗОК предлагат да има пет от седем симптома. Това е абсолютно неприемливо за нас“, каза представителят на БЛС и уточни, че личните лекари ще могат да издават направления и за бърз тест, и за PCR. 

Според него пациентите трябва да се тестват първо с антигенен тест, защото резултатите излизат за минути и разпространението на заразата може да бъде забавено. 

„В началото на заболяването не трябва да се предприемат тежки терапии, защото симптоматиката е по-лека, тя може да бъде овладяна с медикаменти, които могат да се купят в аптеката. Голям процент започват самолечение с антибиотици, чувам, че има презапасяване с медикаменти. Не препоръчвам приемането на каквито и да било лекарства без лекарски съвет“, каза още д-р Брънзалов.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина