Експерт посочи шест храни, които горят калории

Автор: Plovdiv Now 1121
Експерт посочи шест храни, които горят калории

Експерт по хранене разкри шестте храни, които горят калории. Общото схващане диктува, че храната натрупва калории, но някои се гордеят с висок термогенен ефект, което означава, че всъщност могат да ви помогнат да ги изгорите.
 
Диетологът Пабло Охеда съветва да включите тези храни в закуската си, за да разпалите калорийната пещ на тялото. Когато хапваме, енергията се изразходва в храносмилането заедно с абсорбцията и метаболитните процеси, но включването на високотермогенни храни може да засили изгарянето на калории.
 
Пабло уточни, че всички храни имат термогенна сила, което изисква 10% от общата ни енергия за храносмилане, усвояване и метаболизъм.
 
Мануел Лопес Кабанилас, уважаван пожизнен член на Испанската академия по хранене и диететика, обясни, че обикновено за всеки 100 килокалории, които консумираме, тялото ни ще изразходва около 20-30 килокалории за термогенеза за протеини, 5-10 килокалории за въглехидрати и 1-5 килокалории за мазнини.
 
В допълнение към мазнините, протеините или въглехидратите като цяло, има храни, които сами по себе си и когато се комбинират или консумират по определен начин, могат да ни помогнат да изгорим повече калории по време на хранене, защото, както казва Пабло, „те са по-трудни за смилане и следователно изисква повече енергия за извършване на този процес".
 
Експертът обаче ни напомня, че тези храни помагат за увеличаване на метаболизма ни, стига да са част от балансирана диета, физически упражнения и излагане на естествена светлина. Безсмислено е да включваме тези храни в нашата диета, ако след това ядем много ултрапреработени храни, не излизаме на слънце или правим физически упражнения.
 
Ето кои са шестте най-термогенни изгарящи калории храни и напитки:
 
Канела: Тази подправка стабилизира нивата на кръвната захар. Препоръчва се да я добавяте към кафето сутрин.
 
Черен пипер: Той съдържа пиперин, който подобрява метаболизма. Можете да го добавяте към ястията по време на готвене.
 
Джинджифил: Тази храна подобрява храносмилането и увеличава разхода на калории. Можете да го добавите например към смутита или запарки.
 
Кофеин: Ускорява метаболизма и изгаря мазнините. Експертът съветва да се приема на гладно и само сутрин.
 
Зелен чай: Богат на антиоксиданти и катехини, той увеличава окисляването на мазнините. Можете да пиете две или три чаши на ден.
 
Люти чушки: Те съдържат капсаицин, който повишава термогенезата и окисляването на мазнините.

Превод: GlasNews.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина