Експерт: Имаме доста възрастни учители, важно е какво се случва с тях

Автор: Plovdiv Now 4013
Експерт: Имаме доста възрастни учители, важно е какво се случва с тях

Очакванията са в следващите седмици да има повече тестове на хората до 20 години. Вероятно това ще доведе до ръст на заразените в тази възрастова група. Това заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в студиото на БНТ. И допълни, че всички случаи на коронавирус в посочената група са в резултат на провеждането на абитуриентски балове. По думите му обаче, е по-важно да се предпазят учителите. 

"Имаме доста възрастни учители, които са рискова група и са с хронични заболявания. Важно е какво се случва с тях", каза Безлов. 

Според него липсват достатъчни данни за заразата у нас, за да се направи задълбочен анализ на ситуацията с Ковид-19.

"В един момент престанаха да се публикуват данните за смъртни случаи по области. Не знаем колко са хората в интензивни отделения в отделните региони. Ако имаме тези данни можем да направим една добра оценка. Нужен е и дебат на тема частните болници - виждаме, че една голяма част от тях отказват да се занимават с Ковид", категирочен бе той.

Той допълни, че Смолян и Благоевград са особено рискови, по отношение разпространението на заразените. Според него е важно да се знае по какъв начин се провежда тестването и колко души са изследвани в тези райони.  

"Такава информация не е публична, а би трябвало Министерството на здравеопазването да публикува такива данни", призова той. Тихомир Безлов определи коронавирусът като стрес тест за здравната система.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина