Експерт: Автомобилният клъстeр - “Вот на доверие“ за инвестицията на Volkswagen в Пловдив

Автор: Виктория Петрова 5216
Експерт: Автомобилният клъстeр - “Вот на доверие“ за инвестицията на Volkswagen в Пловдив

„За последните 7 години един от най-изявените нюанси в развитието на Пловдив е, че град с подчертано индустриален профил много добре и устойчиво се разви IT и аутсорсинг индустрията. Това определено много подобри профила на града. Това вдигна нивото на човешкия капитал“, посочи Мартин Драгоев, директор „Инвестиции и продажби“ Galaxy Investment Group. Той обсъди динамиката на града по време на конференцията „Тенденции на имотния пазар и опита на Европа“.

В дебата взе участие и президентът Росен Плевнелиев, който похвали Пловдив за това, че се развива много успешно, излизайки от профила на чисто индустриален център. Въпреки това, той не пропусна да подчертае, че се задават нови предизвикателства на имотния пазар, свързани с предполагаема криза.

Модераторът на форума, икономистът, Владимир Каролев, попита панелистите доказва ли се Пловдив като втория най-динамичен пазар на недвижимо имущество в България. 

Развитието на индустриални зони на Пловдив в шеметно, посочиха еднозначно участниците в дебата. 

„Инвестициите, които се правят в региона на Пловдив, броят на работните места, които се създават в Пловдив – това са индикации за индустриалното развитието на града, което няма аналог в национален план", отговори Мартин Драгоев. Той допълни, че подобен подем се отразява и върху вдигането на нивото на цените в производството във връзка с по-качествената продукция.

Разбира се по време на конференцията се отвори дума и за най-очакваната мегаинвестиция на Volkswagen за нов завод в Източна Европа. Чужди и местни информационни източници все повече сочат България и в частност Индустриална зона Раковски за най-възможния избор.

„Развитието на автомобилния клъстер показва, че се случи ефектът на създаване на критична маса. Като има няколко флагмана, които наистина правят своите инвестиции тук, това дава и много добър сигнал на хората. Това е един вот на доверие за мястото и фактът, че в момента се спряга инвестицията на Volkswagen, само по себе си говори много. В София например има много повече работници и т.н, но се спряга Пловдив“, подчерта многозначително

По време на конференцията бе обсъдено и цялостното бъдеще на имотния пазар в Пловдив в контекста на последните данни, показващи, че Пловдив е на първо място по издадени строителни разрешителни в България.

"Всеки, който се занимава с тази сфера, ще подскочи като чуе, че Пловдив е на 1-во място, защото знае какви са мащабите на София. Трябва да се има предвид, че не всички разрешителни за строеж ще се реализират, но това е обичайна практика“, посочи той, като уточни, че строители и инвеститорите се презастраховат, за да не се бавят в работата си и вадят разрешения за бъдещ период. Въпреки, че не всичко от заплануваното ще се свърши, той подчерта, че промяната на града, видна от индикаторите като много ниската безработица и добрия ръст доходи, създава добро търсене на жилища.   

Специални гости на конференцията бяха италианския посланик н. пр. Стефано Балди и Мария Луиза Мерони, председател на „Конфиндустрия България“, които откриха събитието. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина