Екоинспекцията в Пловдив обяви календара си за 2020

Автор: Plovdiv Now 6403
Екоинспекцията в Пловдив обяви календара си за 2020

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив публикува екокалендара си за 2020 година. Той съдържа по-голяма част от кампаниите, в които инспекцията ще се включи като организатор или партньор. От екоинституцията са планирали да наситят годината със събития, свързани със защита на природата и да провокират в младите хора любов и отговорното отношение към нея.

Част от кампаниите са с фокус върху въпросите на изменението на климата и смекчаването на ефекта от това – темата за 2020 г. на Световния ден на водата 22 март е „Водата и климатичните изменения“, а на Световния ден на Земята 22 април – „Климатични действия“. Освен това 2020-та е обявена от ООН за година на растителното здраве и от екоинспекцията са предвидили специални инициативи по темата. В дните на биологичното разнообразие и Европейския ден екологичната мрежа „Натура 2000“ през май експертите от РИОСВ – Пловдив предвиждат инициативи, насочени към информиране на младите хора за важността да се опазва дивата природа, уязвимостта и ценността на редица видове и местообитания, смисъла и начините за тяхната защита. По време на Зелената седмица през април, Седмицата на мобилността през септември и Седмицата за намаляването на отпадъците през ноември ще се проведат кампании, насърчаващи модели на обществено поведение, които едновременно подобряват качеството на живот и оказват положителен ефект върху околната среда.

Целогодишно РИОСВ - Пловдив е с отворени врати за деца и млади хора, като им предлага възможност да посетят екоинституцията, да получат информационни материали, да гледат тематични видеоматериали, да играят забавни игри и да беседват с експерти по теми, свързани с природата. Предвижда се обявяването на редица конкурси, кръгли маси, изложби. Също така ще се организират тематични открити уроци и посещения на открито.

Институцията работи в ползотворно сътрудничество с други национални и регионални институции, неправителствени и научни организации, като вярва, че съвместните усилия винаги водят до по-добри резултати и по-широко популяризиране на идеите.

Всички ученици, ученици и групи, които имат желание да се възползват от поканата на РИОСВ - Пловдив или биха искали да споделят свои идеи за честване на екологичните празници през годината или да се включат в една или повече инициативи, могат да се обаждат тел. 032 627 466, вътр. 103; мобилен 088 23 88 720 или да пишат на електронна поща [email protected].

Кампанията, която предстои в най-скоро време, е свързана с честването на Световния ден на влажните зони – 2-ри февруари, чиято тема за 2020 г. е „Влажни зони и биологично разнообразие“. Тези екосистеми покриват сравнително малка площ от земната повърхност, но за сметка на това са изключително богати на биологично разнообразие. Загубата на влажни зони е тенденция в световен мащаб, а основните причини за това са отводняванто и пресушаването за целите на селското стопанство или строителството,  замърсяването, прекомерната експлоатация на ресурси (напр. свръхриболов), навлизането на инвазивни видове и климатичните промени.

Екоинспекцията ще отбележи празника с провеждането на открити уроци пред ученици и провеждане на мониторинг на биоразнообразието на река Марица през целия ден на 3-ти февруари. В партньорство със СНЦ „Зелени Балкани“ ще бъде осигурена и зрителна техника, с която ще наблюдаваме флората и фауната в реката, а разходката по бреговете на влажната зона ще бъде както приятна, така и полезна, носейки на младите хора нови знания и практически умения.

Ето и всички кампании в календара:

02 февруари - Международен ден на влажните зони Тема за 2020 г.: Биоразнообразието във влажните зони През 1971 г. в град Рамсар е учредена международната Конвенция за влажните зони, която цели опазването на тези изключително ценни екосистеми.

22 март – Световен ден на водата Тема за 2020 г.: Водата и климатичните изменения Обявен е от Общото събрание на ООН през 1993 г. Оттогава тази дата се отбелязва с инициативи по целия свят.

31 март – Часът на Земята Отбелязва се през последната събота на март. Провежда се по целия свят от 2007 г. със символично изключване на осветлението в домовете и обществените сгради за един час.

1 април – Международен ден на птиците Отбелязва се от 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици.

1-7 април – Седмица на гората Провежда се от 12 април 1925 г., когато е обявена от Министерствата на народното просвещение и на земеделието и държавните имоти.

22 април – Международен ден на Земята Тема за 2020 г.: Климатични действия; 2020: Година на растителното здраве Обявен е от Общото събрание на ООН през 1993 г. Оттогава тази дата се отбелязва с инициативи по целия свят.

15 май – Световен ден на климата Обявен е от страните членки на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, подписана на 5 юни 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия.

21 май – Европейски ден на екологичната мрежа „Натура 2000“ Определен е от Европейската комисия във връзка с одобрената през 1992 г. Директива за местообитанията на ЕС, която заедно с Директивата за птиците създава основа за изграждане на мрежата.

22 май – Международен ден на биологичното разнообразие Обявен е от ООН през 1992 г., когато се приема Конвенцията за биологичното разнообразие.

24 май – Европейски ден на парковете.

28 май – Ден на парковете в България Европейският ден на парковете се отбелязва от 1909 г., когато в Швеция са създадени първите в Европа 9 национални парка. Датата 28 май е определена през 1999 г. по решение на Министерството на околната среда и водите и се отбелязва с разнообразни инициативи на дирекциите на трите национални парка в България – „Централен Балкан”, „Рила” и „Пирин”. Част от територията на РИОСВ-Пловдив попада в НП «Централен Балкан».

5 юни – Световен ден на околната среда.

1-6 юни – Зелена седмица С решение на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда, проведена в Стокхолм, Швеция през 1972 г., е приета Декларацията за околната среда. Това е първият международен договор за екологична защита на Земята. От следващата година 5 юни се отбелязва като Световен ден на околната среда.

16-22 септември – Европейска седмица на мобилността.

22 септември – Европейски ден без автомобили Кампания на Европейската комисия за устойчива градска мобилност.

16-24 ноември – Европейска седмица за намаляване на отпадъците Кампания за предотвратяване на генерирането на отпадъци.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина