EK договори доставки на 1,8 млрд. ваксини на “Пфайзер“ - “Байонтек“

Автор: Plovdiv Now 5795
EK договори доставки на 1,8 млрд. ваксини на “Пфайзер“ - “Байонтек“

ЕК одобри договора с "Пфайзер" - "Байонтек" за доставка на 1,8 млрд. ваксини. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Имам удоволствието да съобщя, че Европейската комисия току-що одобри договора с "Байонтек" "Пфайзер" за гарантирана доставка на 900 милиона дози ваксини и още 900 милиона дози в резерв за 2021-2023 г.“, написа тя в Туитър.

70 процента от пълнолетните европейци може да бъдат ваксинирани още през юли, а не каквато беше първоначалната цел - до края на лятото, каза фон дер Лайен при посещение в завода на "Пфайзер" в белгийския град Пюрс преди две седмици.

Сделката, която има подкрепата на страните членки, предвижда не само производството на новите ваксинни дози, но и всички основни компоненти за тях да бъдат с произход ЕС.

На 14 април ЕК съобщи, че се водят преговори за споразумението, като Фон дер Лайен подчерта, че блокът трябва да се концентрира върху технологии, които са доказали своята стойност. Тя явно имаше предвид призивите и преговорите за придобиване на ваксини, които не са одобрени от здравния регулатор на ЕС, като руската Спутник V, припомня ДПА.

Към този момент ЕК е осигурила 2,3 милиарда дози от шест компании до края на тази година.

По данни на Брюксел - 27-те страни членки на ЕС са получили до момента около 200 милиона дози.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина