Една риза, много потребители - необичайна инициатива в Пловдив предлага за ползване дизайнерски дрехи

Автор: Plovdiv Now 4665
Една риза, много потребители - необичайна инициатива в Пловдив предлага за ползване дизайнерски дрехи

Пространството на СКЛАД в Тютюневия град стана домакин на една необичайна инициатива.  Shirting е платформа за устойчиво облекло, създадена през 2014 г. от словенски дизайнери, която цели да насочва вниманието към социалните, етични и екологични проблеми, свързани с производството и свръхпотреблението на дрехи.

Предлагайки една дизайнерска риза, авторите я предоставят за ползване от един човек на друг. Условието е желаещите да носят дрехата, като заявят на място за колко време ще я носят и после отново да я върнат от мястото на получаване, където ще могат да си вземат нова. След химическо почистване дрехите се предоставят на следващия желаещ да стане временен съсобственик на въпросното дизайнерско облекло.

До момента платформата shirting има 10 издания по света с над 500 ползватели и все повече се разраства. Над 40 дизайнери са създали 63 уникални ризи, споделяни между потребителите.

Платформата беше представена за пръв път в България в петък, като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.

 

В изданието се включиха българските дизайнери Радостина Клинкова, Теодора Шуманова, Милена Начева, Захарина Габровска и Offlimits Studio (Мая Каранешева и Ива Григорова), които са създали пет неповторими ризи със съвременен прочит на богатата българска култура, традиции и история.

Куратор на облеклата е Нели Митева.

В пространството могат да се видят още и модели на словенските фешън дизайнери включили се в минали издания на shirting колекции-  Almira Sadar, Urška и  Tomaž Draž, Nataša Peršuh, Nataša Hrupič, Petja Zorec, Ana Jelinič, Elena Fajt, Lucija Jankovec, Dejan Krajnik and Neja Kaligaro). Техните ризи представят словенската съвременна мода, култура, изкуство и наследство.

Платформата ще гостува на Пловдив до 20 декември. Дните, в които ще могат да се заемат дрехи от СКЛАД са обявени в събитието в социалните мрежи и на сайта на фондацията.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина