„Една европейка в Африка“: “Пловдивското историческо общество“ кани на среща с проф. д-р Мария Шнитер

Автор: Plovdiv Now 9831
„Една европейка в Африка“: “Пловдивското историческо общество“ кани на среща с проф. д-р Мария Шнитер

"Пловдивско историческо общество" кани на среща с проф. д-р Мария Шнитер. Събитието със заглавие „Една европейка в Африка“ ще се състои в четвъртък, 30 януари 2020 г. от 19:00 ч. в Пловдивско Историческо Общество.

„С проф. д-р Мария Шнитер ще си говорим за нейното скорошно научно пътешествие в Източна Африка. Нашият гост ще ни разкаже за толкова различните култури на Уганда и Кения, където хората не броят часовете, дните и разстоянията, кравата е основната валута и често се разменя за автомат Калашников, а женското и мъжкото обрязване все още се приема за основен белег на съзряването. Ще научим как протича аудиенция при един от местните 56 крале, какво е „мзунго” „нгонго”, за местната храна и пътища, градоустройството и социалната структура, и още много други интересни неща. Приготвили сме ви и богат снимков материал“, разказват организаторите.

Проф. днк Мария Шнитер е преподавател в Пловдивския университет от 1984 г. Основните научни полета, в които работи, са медиевистиката, антропологията на религиите и всекидневието. Специализирала е като стипендиант на Фондация „Александър фон Хумболт“ в университетите във Фрайбург, Вюрцбург, Берлин и Кьолн (1992-1997-2003-2017). Преподавала е българска литература и култура в университета Виена (2000-2003). Чела е лекции в Русия, Италия, Великобритания, Израел и др. Има голям брой научни публикации в специализирани издания у нас и в чужбина. Автор на книгите: Стара българска литература. №1 от поредицата Как да разбираме литературната творба, Пловдив, ПУИ, (1992, 1995); Фолклорен еротикон. Т. VI. Старобългарски текстове. Изповедни чинове. С., Изд. РОД, 1998; Молитва и магия. С., УИ „Св. Климент Охридски“, 2001; (ред.) Vom Körper zur Schrift. С. Изток-Запад, 2007 (с Хорст Венцел и Елизабет Вавра).

 Срещите на "Пловдивско историческо общество" са отворени за публика и всеки ще може да зададе  своите въпроси. Мястото е клуб „Петното на Роршах”, улица „Йоаким Груев”36, срещу Съдебната палата.

 

 

 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина