Един от инспекторите на ДАИ в Пловдив, обвинени в подкуп, иска на свобода! Не стана

Автор: Plovdiv Now 6034
Един от инспекторите на ДАИ в Пловдив, обвинени в подкуп, иска на свобода! Не стана

Инспекторът от ДАИ – Пловдив Димитър Янакиев, който е обвинен за искане и вземане на подкуп от транспортни фирми под тепетата, остава окончателно в ареста. Той е обжалвал наложената му през октомври мярка за неотклонение „задържане под стража” пред магистратите от Апелативен съд – Пловдив.

Мераците му да бъде освободен обаче са останали без уважение. Срещу Янакиев са повдигнати обвинения за това, че в съучастие с други лица, в условията на продължавано престъпление, за периода от месец май 2017 г. до юли 2019 г. е приел три пъти подкуп, като е злоупотребил със служебното си положение - служител на „Автомобилна администрация“ – Пловдив.

Апелативният съд прецени, че Окръжният съд правилно е приел, че няма промяна на обстоятелствата спрямо Янакиев, а от доказателствата по делото и от разпитите на свидетели, са налице достатъчно данни обосноваващи подозрение за съпричастност на обвиняемия към деянията, в които е обвинен. За подкуп, Наказателният кодекс предвижда санкция лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба до 20 000 лева. 

Съдът прие, че няма опасност Янакиев да се укрие, но има опасност да извърши престъпление.

Припомняме, че при спецоперация на ДАНС и Икономическа полиция, няколко души бяха арестувани по разследване със СРС-та и след сигнали на превозвачи, които твърдят, че са били рекетирани за различни суми пари с цел да се прикрият техни нарушения, както и при комплексни проверки на фирми и тирове. 

Първи за схемата сигнализира холандски гражданин, който има голям транспортен бизнес с тирове у нас. На фирмите са искани системно различни суми според големината им, затова и все още няма категорична оценка колко е общата прибрана сума от даяджиите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина