Дюлева яхния - интересна есенна гозба, удоволствие за сетивата

Автор: Plovdiv Now 8265
Дюлева яхния - интересна есенна гозба, удоволствие за сетивата

Предлагаме ви рецепта за дюлева яхния - интересна есенна гозба, удоволствие за сетивата.

Продукти:

дюли - 2 - 3 броя

моркови - 2 - 3 броя

праз - 2 - 3 стръка

целина - 1 глава

грах - 300 г

пилешко месо - 2 бутчета

домати - 2 броя

бяло вино - 200 мл

препечено брашно - 2 с.л.

дафинов лист - 2 броя

червен пипер - 1 с.л.

черен пипер - на вкус

сол - на вкус

захар - 1 голяма щипка

олио

магданоз - 1 връзка

Приготвяне:

1. Всяко от бутчетата разрязвам на две (кълка и „плешка“) и получавам 4 парчета.

2. Празът е нарязан ситно; морковите на колелца с дебелина 2-3 мм; целината и дюлите на средни по големина кубчета; магданозът на ситно, като дръжките и листата се режат отделно.

3. Запържвам месото от двете страни, до златисто и след това изваждам от тенджерата.

4. В същата мазнина слагам праз, моркови, целина, дръжките от магданоз и дафиновите листа да се задушават.

5. Когато те са готови (след около 5 мин.) добавям червения пипер, разбърквам и изчаквам леко да се запържи и той, но бързо добавям настърганите на ренде домати (или 2 суп.лъж. доматено пюре), за да не прегори пиперът и после да горчи.

6. Добвям дюлите и грах (моят е от консерва), посолявам и разбърквам всичко. Връщам месото като го подреждам върху зеленчуците и слагам виното. Изчаквам 1 минута на отворен капак да се изпари алкохолът, слагам щипка захар и след това затварям като оставям на тих огън да къкри за 5 минути.

7. Добавям гореща вода (около 500 мл), колкото да покрие зеленчуците и месото, подправям с черен пипер и оставям на тих огън до готовност на месото.

8. След около 20 минути размивам 2 суп.лъж. препечено брашно в малко вода и добавям към яхнията. Опитвам на вкус и при нужда добавям още сол, захар и черен пипер. Вкусът трябва да е леко сладък, с кисела нотка от дюлите и малко острота от пипера, а дафиновият аромат се развива последен и дава деликатен и ненатрапчив фон. Оставям още 5 минути на котлона.

9. Свалям от огъня и поръсвам с листата от магданоз.

10. Поднасям яхнията с пукани люти чушки, мариновани в ароматна смес от ситно нарязан магданоз, чесън, сол, мед, оцет и олио.

Рецепта - Иван Кацаров

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина