Дворовете на живеещите под Небет тепе наводнени, Общината търси причината

Автор: TrafficNews 1387
Дворовете на живеещите под Небет тепе наводнени, Общината търси причината

Живеещите в подножието на Небет тепе над бул. "Шести септември" сигнализират, че дворовете им са на път да се превърнат в басейни, тъй като от известно време по скалите непрекъснато се стича вода.  Още по-озадачаващо е, че явлението се наблюдава включително през най-горещите и сухи седмици, когато не е паднала и капка дъжд. И тъй като дейността по реновирането, консервирането и социализирането на Небет тепе се случва непосредствено над въпросните къщи, хората предполагат, че водата изтича от скоро положените напоителни системи около новоозеленените пространства.

„Проблемът се появи преди два месеца, точно откакто озелениха тепето и започнаха да поливат растенията. Най-вероятно системата е пусната само над нас, защото по пътеките от другата страна е сухо. А последствията се виждат с просто око – тече вода от скалите директно в двора, а това привлича птици и бездомни котки, които идват да пият вода на нашите стълби. Освен това около чешмата в единия от дворовете се е образувала широка локва от застояла вода, в която се развъждат насекоми, а наскоро поставената настилка в двора е мухлясала.” – коментира собственичката на една от къщите. 

Притесненията на жената са, че когато паднат температурите, водата ще замръзне, а засегнатата част от двора ще бъде неизползваема. Освен това ще разрушат скалата и изградените бетонни плочи. Ако и по пътеката, минаваща непосредствено до къщата, започне да се полива с капковото напояване, проблемът може да се задълбочи, понеже в този участък няма отводнителна система.

„Има проект за озеленяване на пътеката с кипариси и райграс, които по принцип не са типични за конкретния тип скален масив и за Стария град изобщо. А това предполага трудното му поддържане, защото тук няма естествен водоем.” – споделя тя.

След получаването на сигнала, от редакцията на TrafficNews се свързахме с Община Пловдив и потърсихме коментар от ръководителя по проекта „По източните стени на Филипопол” Таня Петкова. Тя допълни, че  екипи от хидроинженери и ландшафтни експерти изследват на място, за да установят източника на проблема. По последни данни водата в напоителната система ще бъде спряна през целия есенно-зимен сезон. Ако през този период течът на вода продължи, обстойна проверка на причините ще бъде извършена напролет.

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина