Две второкласнички от СУ „Св.св. Кирил и Методий” в оспорвана битка за градския финал по правоговор и правопис

Автор: Plovdiv Now 5706
Две второкласнички от СУ „Св.св. Кирил и Методий” в оспорвана битка за градския финал по правоговор и правопис

Второкласници ще премерят сили в градско състезание по правоговор и правопис на български език, което организират трите Лайънс клуба в Пловдив. 28 училища от Пловдив, Перущица, общините Марица и Родопи вече провеждат вътрешните кръгове, победителите от които ще участват на финала на 17 март в хотел „Империал”. По предварителни данни 1100 деца се включват в състезанието в подкрепа на обучението по български език.
18 момчета и момичета от СУ „Св.св. Кирил и Методий” изявиха желание да се включат в училищния етап. Според регламента, на първия етап децата казват пред журито как ще изпишат правилно зададената дума, а във втори кръг трябва да образуват с нея и изречение. Окопавам, възстановявам, книжарничка, буболечка и автомобил бяха част от думите, които второкласниците трябваше да буквуват. До трети кръг достигнаха фаворитките от състезанието Адриана и Жулиана. Момичетата безпогрешно се справяха със сложни думи, съставяха на мига изречения с тях, а в трети кръг журито поиска да изпишат и изговорят правилно липсваща в изречение дума. В крайна сметка за градския финал се класира Адриана, която ще влезе в битка с победителите от останалите училища.
Целта е да се поощри изучаването на правилата на българския език под формата на увлекателно събитие със състезателен характер.
Защо българските деца пишат на английски език по-точно и спазват правилата, а на български не успяват е поводът за организиране и провеждане на „Буквоплет”. Тръгвайки от Русе преди пет години, състезанието обхваща все повече български градове, сред които и Пловдив. Надпреварата се провежда с подкрепата на РУО и Община Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина