Две или шест заплати се получават при пенсиониране?

Автор: Plovdiv Now 7752
Две или шест заплати се получават при пенсиониране?

Обезщетението от две или шест заплати, поради придобито право на пенсия, се дължи от момента на прекратяване на трудовия или служебния договор, а не при възникване на правото за пенсиониране. 

Тази възможност е предвиден и в Кодекса на труда и в Закона за държавния служител. И в двата закона е посочено, че правото на това обезщетение възниква, ако са налице условията за пенсиониране – осигурителен стаж и възраст.  

Категорично е посочено обаче, че то се изплаща при прекратяване на трудовото или служебното правоотношение, независимо от основанието за това. То се изплаща, дори когато уволнението е резултат  на дисциплинарно наказание, pariteni.bg

Самият размер на обезщетението зависи от продължителността на стажа при един и същ работодател или орган по назначението.

За да получи обезщетение от шест заплати,  служителят трябва да е работили при същия работодател през последните 10 години от трудовия си стаж.

Този трудов стаж може да е придобит по едно или няколко отделни последователни трудови правоотношения със същия работодател, с или без интервал помежду им.

Законът не изисква трудовият стаж да е бил непрекъснат, за да се плати по-големият размер на обезщетението в размер на 6 заплати.

Ако стажът е по-малък, обезщетението е в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за срок от 2 месеца. Това обезщетение може да се изплаща само веднъж.

Брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията по Кодекса на труда е полученото от работника или служителя брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, в който е възникнало основанието за съответното обезщетение или последното получено.

С последната промяна в Закона за МВР в началото на юни, депутатите приеха при прекратяване на служебните правоотношения, независимо от основанието (пенсиониране, съкращаване, уволнение – бел.ред.), на служителите на МВР да се изплаща обезщетение в размер на толкова месечни заплати, колкото е броят на прослужените години, но не повече от 20.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина