Двама забележителни българи напускат този свят на 26 юли

Автор: Plovdiv Now 2204
Двама забележителни българи напускат този свят на 26 юли

Двама забележителни българи са напуснали този свят на 26 юли, в различни години. Става дума за Марко Тотев е български юрист и общественик, и Мистър Сенко - легендарният български артист илюзионист.

Марко Тотев е роден през 1858 г. във Велико Търново. Той е началник на канцеларията на руския губернатор в Търново, съдия в Търново, инспектор към Министерство на правосъдието, депутат в Четвъртото велико народно събрание през 1893 г. и окръжен управител на град Бургас през 1900 г.

Марко Тотев е блестящ адвокат и няма нито едно загубено дело, като стихията му са гражданските дела. Негови пледоарии дълги години са еталон за блестяща защита за студентите в Юридическия факултет на Софийския университет. В търновския адвокатски регистър от 1895 г. под № 1 е вписано името на Марко Тотев.[1] Заради изключителната му компетентност е поканен от представители на международната параходна компания „Холанд Америка“ да защитава интересите на компанията в България.

Като единствен син завършва пети клас (най-високото за времето си образование) във Велико Търново. Става писар в съда. Поради отличните си делови качества е назначен за секретар на руския губернатор на Търново, където се отличава със своята начетеност. Завършва право и започва като мирови съдия в горнооряховското село Паскалевец. Става инспектор към новосъздаденото Министерство на правосъдието, член на Ловешкия и Търновския окръжен съд. Членува в Стамболовата партия и е редовен оратор на събранията ѝ в Търново. Известен е с перфекционизма и педантичността си относно работата. Дори осъжда тогавашното народно събрание заради една буква: буквата „й“ в закона за обезщетяване на учителите не била изписана правилно и това променяло смисъла.

Въпреки забележителния му живот, в българския език името му е станало нарицателно за лош късмет и несполука, поради липсата му на късмет при игра на покер.

На сватбата му с Поликсени Кабакчиева, кум им е Васил Друмев. Марко и Поликсени имат двама сина: Георги и Никола, и двамата достигат чин генерал.

Големия български илюзионист Мистър Сенко всъщност е с рождено име Евстати Христов Карайончев.

Роден е на 12 февруари 1905 г. във Враца.

Някои от най-известните му илюзии са „Електрическият стол“, „Разрязване на жена с циркулярен трион“ и „Сваляне на главата“. За последната илюзия той получава през 1961 г. в Индианаполис специалната награда на Американската асоциация на илюзионистите. По изрично настояване показва „Сваляне на главата“ и в Холивуд пред звездите на американското кино.

Мистер Сенко е почетен член на асоциациите на илюзионистите на Германия, Франция и САЩ. Френското сдружение на илюзионистите му връчва най-високото отличие – ордена „Робер Худен“. Почетен гражданин е на Париж и София, а също така е почетен президент на Клуба на илюзионистите в България от годината на създаването му. Получава званието „Герой на социалистическия труд“ и е награден с ордените „Георги Димитров“, „Народна република България“ – първа степен, „Кирил и Методий“ – първа степен, и други отличия.

Мистер Сенко почива на 26 юли 1987 г. в София.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина