Предлагаме ви рецепти за два вида сармички и пълнени чушки с боб, с които да оформите богато плато за трапезата на Бъдни вечер.
Продукти:
ЗА ПЪЛНЕНИТЕ ЧУШКИ
чушки - 12 - 14 бр. сухи
боб - 400 г сварен
лук - 2 глава
моркови - 1 бр., по желание
червен пипер - 1 ч.л.
сол
джоджен
ЗА ЛОЗОВИТЕ САРМИ
лозови листа - 14 - 16 бр.
ориз - 1/2 ч.ч.
лук - 1 глава
стафиди - 1 шепа
сол
черен пипер
червен пипер - 1 ч.л.
чубрица
ЗА ЗЕЛЕВИТЕ САРМИ
зелеви листа - 12 - 14 бр.
картофи - 4 - 5 бр.
моркови - 2 бр.
чесън - 2 - 3 скилидки
праз - 2 стръка
чушки - 2 - 3 бр., печени червени
царевица - 10 - 150 г
копър - 1 връзка
сол
Приготвяне на пълнените чушки:
В купа сложете измитите и почистени от семките чушки. Залейте ги с гореща вода и оставете около 20 минути да омекнат. Извадете и ги оставете да се отцедят. В тиган сипете олио. Нарежете лука и моркова и ги запържете.
Прибавете червения пипер, подправките и боба. Налейте малко вода и оставете да къкри, докато изври. С получената смес напълнете сухите чушки. Потопете на всяка пълнена чушка отвора в брашно и подредете в тава.
Приготвяне на лозовите сарми:
В тиган с малко олио запържете лука. Добавете ориза и след като се позапържи, прибавете стафидите и подправките. Сипете малко вода и след като оризът я поеме, свалете от котлона. Вземете един лозов лист.
Сложете в средата 1 ч.л. от плънката и загърнете от двете страни. След това навийте внимателно на стегнато рулце. По същия начин направете и останалите сарми. Подредете ги в тавата при чушките.
Приготвяне на зелевите сарми:
Нарежете картофите на кубчета и ги сварете в подсолена вода почти до омекване. В тиган с 2-3 с.л. олио запържете ситно нарязания праз, настъргания морков и чесъна. След като се позапържат, прибавете нарязаните печени чушки, царевицата и подправките.
Получената смес прибавете към отцедените картофи. Добавете малко олио/зехтин и разбъркайте добре. От получената плънка и зелевите листа направете сармите. Подредете ги в тавата при чушките и лозовите сарми.
Сипете вода и завийте тавата с фолио. Сложете във фурната на 180 градуса и печете около 60 минути. Накрая свалете фолиото и допечете за още 15 минути или до готовност.