Два вида сармички и пълнени чушки с боб за трапезата на Бъдни вечер

Автор: Plovdiv Now 7334
Два вида сармички и пълнени чушки с боб за трапезата на Бъдни вечер

Предлагаме ви рецепти за два вида сармички и пълнени чушки с боб, с които да оформите богато плато за трапезата на Бъдни вечер.

Продукти:

ЗА ПЪЛНЕНИТЕ ЧУШКИ

чушки - 12 - 14 бр. сухи

боб - 400 г сварен

лук - 2 глава

моркови - 1 бр., по желание

червен пипер - 1 ч.л.

сол

джоджен

ЗА ЛОЗОВИТЕ САРМИ

лозови листа - 14 - 16 бр.

ориз - 1/2 ч.ч.

лук - 1 глава

стафиди - 1 шепа

сол

черен пипер

червен пипер - 1 ч.л.

чубрица

ЗА ЗЕЛЕВИТЕ САРМИ

зелеви листа - 12 - 14 бр.

картофи - 4 - 5 бр.

моркови - 2 бр.

чесън - 2 - 3 скилидки

праз - 2 стръка

чушки - 2 - 3 бр., печени червени

царевица - 10 - 150 г

копър - 1 връзка

сол

Приготвяне на пълнените чушки:

В купа сложете измитите и почистени от семките чушки. Залейте ги с гореща вода и оставете около 20 минути да омекнат. Извадете и ги оставете да се отцедят. В тиган сипете олио. Нарежете лука и моркова и ги запържете.

Прибавете червения пипер, подправките и боба. Налейте малко вода и оставете да къкри, докато изври. С получената смес напълнете сухите чушки. Потопете на всяка пълнена чушка отвора в брашно и подредете в тава.

Приготвяне на лозовите сарми:

В тиган с малко олио запържете лука. Добавете ориза и след като се позапържи, прибавете стафидите и подправките. Сипете малко вода и след като оризът я поеме, свалете от котлона. Вземете един лозов лист.

Сложете в средата 1 ч.л. от плънката и загърнете от двете страни. След това навийте внимателно на стегнато рулце. По същия начин направете и останалите сарми. Подредете ги в тавата при чушките.

Приготвяне на зелевите сарми:

Нарежете картофите на кубчета и ги сварете в подсолена вода почти до омекване. В тиган с 2-3 с.л. олио запържете ситно нарязания праз, настъргания морков и чесъна. След като се позапържат, прибавете нарязаните печени чушки, царевицата и подправките.

Получената смес прибавете към отцедените картофи. Добавете малко олио/зехтин и разбъркайте добре. От получената плънка и зелевите листа направете сармите. Подредете ги в тавата при чушките и лозовите сарми.

Сипете вода и завийте тавата с фолио. Сложете във фурната на 180 градуса и печете около 60 минути. Накрая свалете фолиото и допечете за още 15 минути или до готовност.

Рецепти - Добринка Петкова

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина