“Духовни маршрути в Пловдив“ разказват днес истории за борбата за църковна независимост в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 5475
“Духовни маршрути в Пловдив“ разказват днес истории за борбата за църковна независимост в Пловдив

Днес е последният ден, в който пловдивчани и гости на града ще преминат по маршрут от поредицата „Духовни маршрути в Пловдив“. Проектът е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив“, които се проведоха през 2019 г. в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата, като част от програмата на фондация „Пловдив 2019“. Поради изключителния успех и проявения висок обществен интерес към проекта „Литературни пътешествия в Пловдив“, през 2020 г. издателство „Летера“ го продължи и доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив“. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2020 година. По време на обиколките посетителите  имат възможност да се срещнат с пловдивски творци: поети, архитекти, фотографи, художници и др., както и да посетят Националните есенни изложби 2020, постоянните експозиции на Цанко Лавренов и Енчо Пиронков, на къща-музей „Христо Г. Данов“, храм „Св. св. Константин и Елена“, Иконната галерия към ГХГ - Пловдив, музейна експозиция „Българско възраждане“ към РИМ, Балабанова къща, къща “Хиндлиян”, къщата на Коюмджиоглу, Голяма епископска базилика и др.

Особен акцент се поставя върху младата аудитория, затова в пътешествията са включени като екскурзоводи млади автори, архитекти, изкуствоведи, историци и др., напр. Траяна Латева - докторант в ПУ, Елена Минчева - филолог, Теодор Караколев – изкуствовед, и др.

Ето и днешния финален маршрут - 11 октомври 2020 г., неделя 11,00 часа. Сборен пункт: Къща „Георгиади“,  ул. „Цанко Лавренов“ № 1, Стария град (под Хисар капия). Водачи: Галина Лардева, Стефан Шивачев. Тема: ИЗТОЧНОПРАВОСЛАВНО ИЗКУСТВО И ИКОННА ЖИВОПИС. БОРБАТА ЗА ЦЪРКОВНА НЕЗАВИСИМОСТ

Исторически музей експозиция „Българско Възраждане“ въвеждане в темата „Християнство – Православие: ролята на религията за запазване на българщината“, борбата за църковна независимост на българския народ, мястото на Пловдив в нея Хисар капияВъзпоменателната плоча за убитите пловдивски раннохристиянски мъченици, Пловдив като един от най-ранните центрове на християнството на Балканите; св. апостол Ерм – основател на Пловдивската християнска община  Храм „Св. св. Константин и Елена“ и темата за преизграждането на пловдивските храмове през първата половина на ХІХ в.; възрожденско изкуство – стенописи, дърворезба и др.  Иконна сбирка на ГХГ – Пловдив, ролята на голямата възрожденска фамилия на Чалъковци, Катедрален храм „Св.   Богородица  –  българо-гръцката разпра и случката на 20 декември 1859 г.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина