Древни занаяти и викингски игри в “Лято в Стария град“

Автор: Plovdiv Now 1862
Древни занаяти и викингски игри в “Лято в Стария град“

"Лято в Стария град" кани малки и големи да се включат в ателието за старинни оръжия и занаяти, което ще се проведе на "Седмото тепе" /Градинката до чешмичката на Джумаята/. Гости на фестивала ще бъдат членове на Сдружение за исторически вазстановки "Филипопол". Ателието ще започне в 10 часа и в продължение на 2 часа гостите на феста ще могат да се запознаят с древната техника - тъкане на керемида и ще могат да разгледат интересни облекла от българското средновековие. Специално за децата ще бъде организирана забавна викингска игра, в която те ще могат да участват, въоръжени с мечове от дунапрен. 

Събитието ще бъде достатъчно интересно за цялото семейство, за да отделите един час от свободното си време и да се забавлявате заедно”, канят организаторите на фестивала „Лято в Стария град”.Входът е свободен. 

Вечерта на 27. юли от 20.30 ч. на същото място – Седмото тепе, ще има концерт на забележителното Ангел Демирев трио.

 Демирев е роден  в семейство на потомствени музиканти. Свири на китара от 5-годишен, изучавал е класическа китара, както и различни стилове в музиката - класическа, рок, джаз, фюжън и източни (номадски) стилове.

Може би това е причината да оформи стил, който съдържа пъстро и провокативно звучене. Свирил e и свири с различни проекти, сред които Cinga Manga Funk, No-Mad Spirits (Switzerland), Theodosii Spassov Quintet, Shaka Zulu Orchestra, Perfect Stranger, Jazzta Prasta Trio, RomaNeno Project.

Пред фестивалната публика на „Лято в Стария град” той ще свири с колегите си от триото -  Христо Минчев (контрабас), Петър Миланов (акустична китара). Концертът е безплатен

Мултижанровият фестивал „Лято в Стария град“ се организира от агенция „Антракт”. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 г.

СЕДМОТО ТЕПЕ

Седмото тепе е сред най- артистичните, удобни и сравнително рядко използвани културни пространства в Пловдив. Мнозина пловдивчани дори не знаят, че това е името на градинката на Джумаята повече от 10 години. Седмото тепе е дело на пловдивските артисти Атанас Хранов и Александър Секулов и представлява инсталация от каменни павета в концентрични кръгове, между които са поставени цитати на известни български автори родени или творили в Пловдив.

Седмият хълм на Пловдив е хълм на духовността, артистизма, паметта, радостта от живота, насладата от красотата, таланта да се живее и създава изкуство. По тази причина голяма част от събитията в рамките на фестивала „Лято в Стария град“ се провеждат там. През последната седмица Седмото тепе бе сцена на стендъп комедията „В като Венета“ на артиста Венета Дунчева и на прекрасния концерт на Иван Гърбачев и Милена Костова. И двете събития събраха много публика, която с удоволствие аплодираше артистите.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина