Древни бойци завладяват Лаута от днес, три лагера разказват историята с възстановки

Автор: Plovdiv Now 7569
Древни бойци завладяват Лаута от днес, три лагера разказват историята с възстановки

Фестивалът „Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ продължава днес и утре с интересна програма за малки и големи. След официалното откриване снощи, древните бойци ще завладеят територии в парк Лаута. На 26-и от 10.30 до 20 ч. и 27 септември от 10 до 14 часа там ще се оформят лагери „Античност”, „Ранно Средновековие” и „Късно Средновековие”, където ще бъдат представени автентични занаяти, бит и култура, ще има стрелба с лък и боравене на оръжия, обучения на деца.

Ще има демонстрации на бойни умения на земя и от кон, ще звучи средновековна и ренесансова музика. Воините ще изричат клетва и ще влизат в битка за територия. Ще бъдат представени армиите през различните епохи.

Безплатният исторически културен фестивал "Пловдив - древен и вечен" има за цел да претвори през съвременните българи  богата  история на града, люлка на цивилизации и място на сражения, кръстопът с богата културно-историческа и религиозна палитра, земя непозната за съвременниците си.

Векове наред Пловдив е център за развитие на занаяти, военно дело и култура. Фестивалът събира групи за исторически възстановки, археолози, историци, занаятчии, майстори на древни военни изкуства, художници, музиканти, поети, за да покаже историческото наследство на земята, по която стъпваш всеки ден. Какво по-хубаво от това да опиташ средновековна гозба и медовина, изсечеш монета, направиш глинен съд, отпиеш глътка тракийско вино, стреляш с традиционен лък, слушаш древна поезия и средновековна музика, да докоснеш метална броня и усетиш меча в ръцете си. Всички епохи, през които е преминал модерният ни град събрани в една шепа. Машина на времето, която за два дни ще накара всеки от нас да се почувства горд от това, че е роден и живее в Пловдив.

Ето подробна програма за днес 26 септември 2020 г. – събота:

10.30 ч. - Официално откриване;

ЛАГЕР „АНТИЧНОСТ“ - отворен от 10:00 до 18:00 часа, презентации на антични занаяти, бит и култура, стрелба с античен лък, боравене с оръжия; Обучение на деца – легионери, битка на новобранците с редовната римска армия и награждаване на отличените; Модата на античния свят с участие на публиката; Винария антика – виното на стария свят; Битка на римляни и варвари; Военна клетва, победените в битката влизат в римската армия; Античен робски пазар; Антични ритуали;

ЛАГЕР „РАННО СРЕДНОВЕКОВИЕ” - отворен от 10:00 до 18:00 часа, демонстрации на ранносредновековни занаяти – ковачество, плъстарство, кожарство, накити и аксесоари на облеклото; Ранносредновековната храна и приготвянето й на открито, бит и култура на българите от тази епоха; Конни демонстрации и стрелба с лък от кон; Представяне на ранното средновековие, облекла и въоръжение, воински умения и строй на армиите; Демонстрация на средновековни бойни  практики от земя и от кон – стрелба с лък и бойни умeния със сабя, бич и копие; Средновековна школа за млади войни – обучение на младежи и деца в стрелба с лък, боравене с копие, щит и сабя;

ЛАГЕР „КЪСНО СРЕДНОВЕКОВИЕ” - отворен от 10:00 до 18:00 часа, демонстрации на занаяти от късното средновековие, бит и култура на българи, ромеи, латини и рицари по нашите земи; Представяне на късносредновековните облекла и въоръжение, воински умения и строй; Средновековната кухня и медицина – демонстрации и презентации; Рецитал на средновековна и съвременна поезия; В двора на Деспот Алексий Слав – посрещане на дъщерята на Анри; Изпълнение на средновековна, ренесансова и окситанска музика;

19.00 – 20.00 ч. - Музикално изпълнение на група “Фрея” и приятели – средновековна скандинавска музика и средновековни песни и танци;

Фестивалът „Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ се организира от Сдружение за исторически възстановки "Филипопол"„ СНЦ „Заедно за личностно развитие“, и Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол и Дукс Антика.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от културния календар на града за 2020 година.

Снимки: Венци Кръстев

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина