Драстичен ръст на вирусите при децата наблюдават личните лекари в Пловдив

Автор: Добринка Димова 3439
Драстичен ръст на вирусите при децата наблюдават личните лекари в Пловдив

Драстичен ръст на вирусите при децата наблюдават личните лекари в Пловдив през последната седмица. Симптомите са различни – висока температура, хрема, болки в гърлото, кашлица и отпадналост. В повечето случаи отминава за 3-4 дни, но може да доведе и до усложнения, най-често - ангина. Според специалистите и грипът все още не е отшумял. Причината е, че вълната започна по-късно тази година, а след отпадането на мерките срещу COVID-19 грипните вируси се разпространяват още по-лесно.

Наблюденията им се потвърждават и от Националния център по заразни и паразитни болести, които отчитат нарастване на епидемичния процес от остри респираторни заболявания и грип. Общата заболеваемост за страната е 37,52 на 10 000 души (за сравнение седмица по-рано е била 31,44). В Пловдивска област заболеваемостта е малко под средната за страната - 34.87 на 10 000 души, но се е увеличила десет пъти за последните седем дни. Най-засегнати са децата във възрастовата група 5-14 г. (92.54 на 10 000).

„Въпреки че случаите намаляват, COVID-19 също не изчезва напълно дори със затоплянето на времето. В момента циркулират много различни вируси и трябва да бъдем внимателни, особено при струпване на много хора. Да спазваме лична хигиена – често миене на ръце и дезинфекция. И да носим маска на закрито”, съветват лекарите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина