Доц. Мангъров: Да не се дават антибиотици на пациенти с леки симптоми на коронавирус

Автор: Plovdiv Now 5721
Доц. Мангъров: Да не се дават антибиотици на пациенти с леки симптоми на коронавирус

Да не се използват антибиотици при пациенти, които няма тежка симптоматика, препоръчва доц. Атанас Мангъров. Според него такива хора трябва да бъдат наблюдавани, да спазват щадящ режим и да изчакват да премине неразположението им.

Връщането на маските в затворени помещения във връзка с увеличения брой заразени с коронавируса доц. Мангъров определи като ненужно.

"Ако някой вярва, че с такива мерки може да се овладее такава въздушно-капкова инфекция, много се лъже”, каза той пред БНТ.

"Макар и нов, този вирус трябва да премине през света. Не можем да го избегнем. Когато се среща с повече хора, неговата вирулентност намалява, както става с всяка друга подобна вирусна инфекция - при свински, испански и какъвто и да е друг грип. Вирусът не е способен да остане да живее между хората. В този смисъл не трябва да се страхуваме", препоръча Мангъров.

Той защити своята позиция, че при налични антитела се образува клетъчен имунитет, който в бъдеще ни предпазва от тежко боледуване при нова среща с вируса.

Растящият брой заразени през последните дни лекарят обясни с увеличения брой направен тестове. Мангъров сравни цифрите от май и юни и отбеляза, че през юни те са били 3.5% при 3,1% през май.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина