Доц. Мангъров: Частно проучване показва каква е реалната обстановка в страната

Автор: Plovdiv Now 6001
Доц. Мангъров: Частно проучване показва каква е реалната обстановка в страната

Частно проучване показва каква е реалната обстановка в страната, заяви доц. Атанас Мангъров. Изводите са направени от резултатите от 33 лаборатории в цялата страна.

„Над 61 000 души са тествани с PCR, 2300 са положителни, което е 3.6% от хората. Според друго проучване от 31 000 души  - 1200 души са имали антитела, което пак е по-малко от 4%. При 7 млн. души население има поне 280 000 души, които са били в контакт със заразата, като огромната част от тях дори не са усетили. Има 0,04 % смъртност, като 1 на 1000 е смъртността на морбили, т. е смъртността при коронавирус е по-малко и е напълно съпоставима на тази на всеки сезонен грип“, заяви Мангъров пред БТВ.

Той коментира и защо у нас има ниската смъртност.

„Представете си, че има две болници в едната има неонатология – в едната има недоносени бебета, а в другата няма. Ако в тези две болни се появи вътрешна зараза, която обхваща основно бебета, то статистиката в двете болници ще е различна.  Образно казано – ние сме болница, в която няма недоносени бебета“, каза доцентът в ефира на БТВ.

Според него просто в България няма толкова възрастни хора, колкото в Италия. Средната продължителност на живот у нас е по-ниска и затова са по-малко на брой жертвите.

Той отрече да има каквато и да е било конфронтация с щаба, а просто е изявял мнението си и отстоявал позицията си.

„Всичко, което се направи беше с добри намерения. Хубавото беше да се направи малко по-умно и да не се нанесе толкова тежък икономически удар. Правя чест на премиера, че той чу гласът на науката, а не гласът на страха. Ние имахме среща повече от час и след като аз му говорих около 40 минути той се обърна към мен с неговия цветист език и каза „Виж какво Мангъров, ако бях жена щях да ти пусна““, коментира докторът.

Според него нищо особено няма да се случи през септември.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина