Доц. Кунчев: След значителния ръст на заразените в момента сме в плато трета седмица

Автор: Plovdiv Now 5654
Доц. Кунчев: След значителния ръст на заразените в момента сме в плато трета седмица

Последните седмици сме свидетели на постепенно влошаване на ситуацията на Балканите, което засегна и България. Това заяви доц. Ангел Кунчев по време на визита в Добрич заради покачването на случаите в района.

„Въпреки високите стойности, единствено Гърция има по-малко от нас. Ние не сме някакво явление, което е откъснато от обстановката около нас. Испания ни мина по заболеваемост последните две седмици, в Германия и Франция също се наблюдава покачване. Редица страни върнаха част от мерките. Ако излезем от района на Европа и погледнем от другите континенти то това ще е като детска игра в сравнение със САЩ, Индия и Южна Америка“, каза Кунчев.

Той заяви, че след значителния ръст в момента има една тенденция – в момента сме в плато трета подред.

„Това е обнадеждаващо, тъй като това се наблюдава при повечето заразни болести. Очаква се да има лек спад. Заболеваемостта вътре в страната е много разнообразна. Ограничени са пробивите в Русе, Варна и София, което значи, че контролираме заразата“, заяви той.

Според него пълно спиране за предаването на заразата не може да има.

„Няма как да постигнем прекратяване на разпространението, това което искаме е да поставим обстановката под контрол. Ситуацията в Добрич не е добра, но не е драматична.  През месец май има нула заразени, юни -7, август- 550 – това е един значителен ръст, който е притеснителен. Няма отделни огнища, а случаите са дифузно пръснати и засягат най-различни звена и институции. Почти навсякъде, циркулацията на вируса е много интензивна и ако не се вземат нужните мерки положението ще стане притеснително“, заяви още той.

Според него част от това се дължи на лоша организация в добричката болница.  Там няма обособено звено, което да лекува COVID, което се отразява на цялата епидемична картина.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина