Доц. Кунчев: Няма изолиран грип, в момента циркулира ковид

Автор: Plovdiv Now 1463
Доц. Кунчев: Няма изолиран грип, в момента циркулира ковид

Нямаме изолиран грип. Все още е рано. В 60%, 70% от случаите в момента се касае за заболяваемост от ковид. Това заяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

По отношение на противогрипните ваксини усилията ни са насочени към тези хора, за които грипът може да е тежко заболяване и животозаплашващо. Основно за хронично болните, за възрастните хора.

При тази група хора грипът може да доведе до пневмонии, бронхити. Към 15% от хората на възраст над 65 години се ваксинират, а идеята е тази година да се достигне до 20% от рисковата група. Възрастните хора трябва да знаят, че в пика на грипната епидемия през втората част на януари възрастните хора трябва да ограничават контактите, но няма как да се ограничи вносът на инфекцията.

"От тази гледна точка, колкото по-голяма част от тях са имунизирани рискът е по-малък. Но пак казвам - грипната ваксина е препоръчителна. Нямаме за идея да имунизираме цялото население. Трябва да се ваксинира този, който иска да се предпази".

Тази година се очакват отново два щама на грипа "Виктория" и "Тайланд" - не се се очакват изненади.

"Нямаме изолиран грип. Все още е рано", поясни доц. Ангел Кунчев.

Но в 60%, 70% от случаите в момента се касае за заболяваемост от ковид, но не е толкова застрашаващо така, че да създаде паниката, която преживяхме преди няколко години.

"Изкарва се за три, четири дни. С типичните симптоми - отпадналост, температура, кашлицата е много подчертана и се задържа по-дълго. Пак се губи обонянието, но това, което очаквахме се случи - ковидът се превърна в един от многото респираторни вируси".

Това, което влияе за разпространението на вирусите са температурните амплитуди и климатичните промени.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина