Доц. Кунчев: Може да отворим детските градини другата седмица

Автор: Plovdiv Now 4179
Доц. Кунчев: Може да отворим детските градини другата седмица

Около 60 процента от родителите искат детските градини да отворят и е възможно това да стане още в края на другата седмица. Това заяви пред bTV доц. Ангел Кунчев от кризисния щаб за борба с коронавируса. Той поясни, че отварянето на градините ще е етапно в малки групи. Ако дете е с установен коронавирус, детската градина ще спре работа за известно време.

Още в края на другата седмица ще дадем възможност на детските градини - поне притиснатите родители ще пуснат децата си там, заяви Кунчев. Той разкри, че в село Ясеновец има ново огнище, вече 10-ти заразен, и е възможно да се предприемат мерки като в Банско и София. Селото е голямо, хората се движат. Всичко зависи какво ще чуем утре сутрин като данни, коментира специалистът. Има и случаи на заразени с К-19, които не са развили имунитет, нямат антитела, коментира още той. Според него ще се намали количеството на вирусните инфекции, през лятото, тъй като хората вече имат изградени навици за лична хигиена покрай коронавируса. Кунчев каза още, че е благоприятна обстановката за отварянето на моловете и фитнес залите, което бе официално документирано със заповед от здравния министър.

Доц. Кунчев прогнозира, че 14-дневната карантина за всички, влизащи в пределите на страните, ще отпадне от юни. Той посочи, че след насоките на Европейската комисия по въпроса в момента се водят разговори между съседни страни и очаква отпадането после да се пренесе в рамките на целия ЕС. По отношение на карантината съм оптимист, че през юни най-вероятно нея няма да я има и то не, защото ние сме решили така, а защото целият ЕС ще стигне до този извод. Ако искаме животът да продължи нормално, трябва да се договорим, смята Ангел Кунчев. Според него ще се свие до 14 дни и карантината от 28 дни, налагана в момента на преболедували коронавируса, въпреки че и в България има случаи на хора, които и отвъд този срок все още носят вируса.

Ангел Кунчевй прогнозира още, че има вероятност силата на вируса да отслабне и да отвори място на обичайните за лятото вируси. Според него няма да се сбъднат прогнозите, че 60-70% от населението на всяка страна ще се зарази и че това е пътят към стадния имунитет. Няма да се достигнат тези проценти, обяви той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина