Доц. Кунчев: Масовата ваксинация у нас се очаква през април, разчитаме на Астра Зенека

Автор: Plovdiv Now 4438
Доц. Кунчев: Масовата ваксинация у нас се очаква през април, разчитаме на Астра Зенека

Масовата ваксинация у нас се очаква да бъде факт в края на април, каза в ефира на БТВ националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Всеки желаещ да се ваксинира ще трябва да се запише предварително при личния си лекар.

Здравните власти са обнадеждени за това, че у нас ще има достатъчно количество ваксини, като надеждата е основно на „Астра Зенека“. Именно и около месец април се очаква тя да бъде одобрена и да започнат доставките у нас. ЕС са поръчали най-големи количества именно от нея, като една от причините за това е, че е по-евтина, по-лесно се съхранява и разпространява.

 „Изборът ни беше продиктуван не от нещо друго, а от по-лесната логистика – много по-лесно е да имаш ваксина, която може да се съхранява в обикновен хладилник, а не да изграждаш система от фризери и да можеш да ползваш ваксините само в срок от 5 дни“, каза Кунчев.

Чак десетина дни след втората доза ваксина има изградени антитела, каза още Кунчев. Напълно възможно е в този период да се заразиш. В националния ваксинационен план е заложено да се изследват 1200 души, ваксинирани и от трите типа ваксини, да се проследяват в рамките на следващите две години. Те ще се преглеждат и за антитела, и за клетъчен имунитет, каза Кунчев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина