Доц. Кунчев за коронавируса, маските, учебната година и ваксината

Автор: Plovdiv Now 4981
Доц. Кунчев за коронавируса, маските, учебната година и ваксината

Развитието на пандемията зависи от самите нас и това колко сериозно възприемаме проблема. Към момента той много се неглижира. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той коментира още, че в момента се изчистват някои организационни проблеми свързани с предаването на статистиката.  В някои болници техническите кадри не работят през уикенда и така броят на починалите и заразените се натрупва и в един момент това се отразява много на националната статистика.

Кунчев отчете, че смъртността се повишава, на фона на не толкова голям брой заразени. Той дължи това отчасти на повечето заразени възрастни хора през последните дни.

„Този вирус е непознат и не подлежи на прогнози. Ето – мислихме, че лятото той ще отшуми, а това не се случи. Затова е трудно да правим прогнози, правим анализи вече на това, което имаме като резултати“, заяви Кунчев пред Нова телевизия.

Експертът коментира още и новата учебна година и как ще протече тя. Според него носенето на маски в класните стаи не е ефективно, тъй като не е изпълнимо.

„Намаляваш риска, ако детето цял ден носи маска, но това е много трудно изпълнимо. Този тип мярка не е реалистична. Каквото стане в обществото, това ще се случи и в училище. Там няма как да се създаде остров на благоденствието, а навсякъде другаде да бушува вирусът. Мерките ще бъдат индивидуални, тъй като всяко училище е различно. По време на междучасията трябва да има маски“, заяви той.

Относно очакваната ваксина срещу коронавирус Кунчев заяви, че е ясно, че тя ще бъде безплатна за българите.

„То е ясно, че ще е безплатна, за всички, които желаят. Мен по-скоро ме притеснява кога ще дойде ваксината, колко ще е ефективна и колко хора ще искат да си я направят“, каза Кунчев.

Той заяви, че мярката за носене на маска се спазва най-много в градския транспорт, а най-много се нарушава в заведенията и масовите мероприятия.

"Едва ли ще се стигне до такива мерки, като затварянето на градове. Отделните градове ще преценяват спрямо обстановката, възможно е да се стигне до затваряне на заведения", заяви още той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина