Доц. Кунчев: Грипната епидемия, ако се смеси с COVID-19, ще създаде големи неприятности

Автор: Plovdiv Now 8880
Доц. Кунчев: Грипната епидемия, ако се смеси с COVID-19, ще създаде големи неприятности

Има масово неспазване на мерките и умора на обществото от тях. Към момента процентът на положителните е между 4 и 6% от направените тестове. Близо 30% от случаите в България са на хора под 50-годишни. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по БНТ. 

Той заяви още, че има по-леко предаване на заразата и смъкване на възрастта на новозаразените.

"Променихме тактиката на лечение - изведохме лицата с леки и средни симптоми от болниците", каза още доц. Кунчев, като допълни, че Единната информационна система не отчита контролни тестове.

"Трябва да се реагира според ситуацията и според района, в който се намира. Не можем да спрем разпространението, но целта ни е да пазим по-рисковите групи хора, както и да няма масово заразяване".

"От септември ще се появят другите респираторни инфекции. Към декември ще се увеличат случаите на грип, а януари и февруари ще си имаме грипната епидемия, която ако се смеси с COVID-19, ще създаде големи неприятности", предупреди главният държавен здравен инспектор и уточни, че здравната система трябва да е готова за по-голямо натоварване.

"Ако погледнем на Балканите, във всяка държава има ръст, а още по-тежко е в Бразилия, Перу, Индия и САЩ. Това не е успокоение, но нещата не могат да се обяснят само с неспазване или спазване на мерките", обобщи той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина