Доц. Гломб: Омикрон показва големи различия спрямо оригиналния ухански вариант

Автор: Plovdiv Now 406144
Доц. Гломб: Омикрон показва големи различия спрямо оригиналния ухански вариант

"Омикрон показва доста големи различия спрямо оригиналния ухански вариант. Той не е по-заразен от Делта, но избягва създадения имунитет. В доста голяма част засяга вече боледували веднъж или два пъти, а пробива и ваксината. Имунизацията може да не пази от заразяване, но предпазва особено ефективно от тежко протичане и смърт". Това заяви доц. Любомира Николаева - Гломб, вирусолог в НЦЗПБ, пред NovaNews.bg.

Тя увери, че няма да се отива към четвърта и пета доза, а по-скоро ще става дума за ваксини, адаптирани към новите варианти.

"Работи се по такива. Необходима е бустерна доза, за да се предпазим от Омикрон. Разработва се и комбинирана ваксина COVID - грип", уточни доц. Гломб. И призова да не се предоверяваме на бързите антигенни тестове, защото отрицателният резултат невинаги означава неналичие на коронавирус. "Симптомите на Омикрон са сходни с предните варианти, протичането е относително по-леко, температурата не достига толкова високи стойности и не се стига до задух, но има кашлица", сподели тя.

Подобни новини

Анти-ковидфашизъм

Майка ти дейба и боклука платен дейба.Ще взема една брадва и ще ви насека на парченца копелета гнусни.ПЛАНДЕМИЯТА СЕ РАЗВАЛИ И АНТИВАКСЪРИТЕ ВИ ГО ДОКАЗАХА.СЕГА СЛЕДВАТ ЗАТВОРИТЕ ЗА УБИЙЦИТЕ ОТ КОВИД ОТДЕЛЕНИЯТА И ВАКСИНИ ФАШИСТИ ФАШИСТИ ФАШИСТИ ПУКНЕТЕ

00:48, 21.01.2022
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина