Доц. д-р Христо Паунов от ПУ: Правото трябва да е над политиката при Конституционни промени

Автор: Plovdiv Now 11167
Доц. д-р Христо Паунов от ПУ: Правото трябва да е над политиката при Конституционни промени

Дискусията за контрола върху главния прокурор и евентуалната конституционна реформа всъщност продължава вече около 10 години. Тези неща, които ги напомняме сега, са едно добре забравено старо.

Това заяви за БНР доц. д-р Христо Паунов, заместник-декан на Юридическия факултет към Пловдивския университет и специалист по Конституционно право по повод дебатите около огласената от управляващите идея да се назначи независим прокурор, който да контролира обвинител №1.

„От това, което се предлага като нов законопроект излиза, че тази фигура пак ще е зависима от главния прокур. Предлага се нещо, което е доста спорно като конструкция”, подчерта експертът. 

Той напомни, че още през 2009  г. Европейският съд по правата на човека е констатирал, че главният прокурор у нас е почти недосегаем от гледна точка на сегашния Конституционен модел. В същото време Еврокомисията в последния си доклад за България казва, че за поддържането на обществено доверие трябва да е от решаващо значение точно независимостта на обвинител №1.

Доцент Паунов коментира и препоръките на Венецианската комисия по казуса, които според него предполагат  три различни варианта за контрол.

„За варианта, в който главният прокурор е разследван от Главния съдебен инспектор към ВСС, е необходима поправка в Конституцията. Вторият вариант - независим разследващ да бъде шефът на Следствието, обаче също крие проблеми. Последният вариант – т. н. ad hoc прокурор, “е някак си по-приемлива, обаче и тази фигура може би трябва поне да премине през едно задължително тълкуване на Конституцията“, разясни доц. Д-р Христо Паунов.

Според него тълкувателно решение на КС може да се направи в кратки срокове, а алтернативата е да бъде направена законова промяна, която може да бъде атакувана в същия съд като противоконституционна.

„Става въпрос за текста „Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори -  чл. 26 ал. 2 от Конституцията. Можем ли с един закон да отменим конституционен принцип? Мисля, че не“, предупреди доц. Д-р Христо Паунов.

„Конституцията през годините беше променяна пет пъти и тя съдържа механизми за промяна. Със сигурност тя не е остаряла и съдържа достатъчно механизми за разделение на властите. Сега има моменти, при които политическото надделява над юридическото”, коментира още експертът. 

Той напомни също, че за промени в Конституцията се говорело още при президента Георги Първанов, но едва сега настоящият държавен глава Румен Радев за първи път категорично е заявил, че иска да внесе промени в основния закон.

Подобни новини

Ива

Уважаемият не е заместник-декан и ако обичате да спрете да го представяте като такъв.

19:30, 02.01.2020
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина