Доц. Чорбанов: Ваксина няма да има поне до август, в COVID-19 няма следи от човешка намеса

Автор: Виктория Петрова 6155
Доц. Чорбанов: Ваксина няма да има поне до август, в COVID-19 няма следи от човешка намеса

"Това, което мога да гарантирам със сигурност е, че август няма да има ваксина, която да бъде ефективна", това обясни доц. Андрей Чорбанов от БАН в ефира на БНТ.

Чорбанов обясни, че политическата прогноза е била още февруари-март да има ваксина, но реалността е показала нещо коренно различно. "Истината е, че науката не може да работи под напрежение", посочи доцентът.

Той изтъкна, че много правителства са финансирали проучванията за ваксина, а много лаборатории са инвестирали частно за създаването на такава, но успеваемостта е коренно различно нещо.

Най-рано сигурна ваксина може да има след 1 година и няколко месеца. Той обясни, че към момента изследванията на генома на вируса, показват че в него няма следи от човешка намеса. По думите му е логично броят на заразените да експонира, но затова нямат вина само пътуванията по Великден.

"Дори да не бяха излизали никъде от градовете си, семейно се събираха много хора от много места, което няма как да бъде ограничено, и се разпространява вътре в самите семейства", посочи Чорбанов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина