Доц. Чорбанов: Логично е хората да се движат и да контактуват, много малко са заразени случайно

Автор: Plovdiv Now 4228
Доц. Чорбанов: Логично е хората да се движат и да контактуват, много малко са заразени случайно

„Вирусът изобщо не се интересува от топлината, околната температура и времето изобщо не е фактор. Вирусът се размножава у нас при температура от 37 градуса, което на него му е достатъчно. Още от самото начало твърдя, че вирусът няма да се повлияе от лятото“, така коментира доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН.

Той е категоричен, че докато общественото не се запознае с вируса той няма да отслабне, а това ще се случи, като повечето от хората изобщо няма да разберат за това.

„Така вирусът няма да има къде да се движи и по този начин ще бъдат предпазени рисковите групи“, каза доцентът в ефира на БТВ.

Според него повишаването на случаите се дължи на разпускането на мерките, което е нормално.

„Логично е хората да се движат и да контактуват. Много малко хора са заразени на случаен принцип, в повечето случаи става въпрос за заразяване в семейството или общности, които са много компактни. Няма доказани случаи на хора, които са заразени в градския транспорт или дори в самолет“, категоричен бе той.

Според него маските няма да помогнат по никакъв начин, а в момента няма втори пик. Всичко това е показало колко са неподготвени съвременните общества с подобни ситуации.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина