Доц. Атанасов: Редовните очни прегледи са задължителни за хората със захарен диабет

Автор: Добринка Димова 5343
Доц. Атанасов: Редовните очни прегледи са задължителни за хората със захарен диабет

Отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души.  Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а  един човек умира от това заболяване.  Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.  СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип 2. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първият тип, а при възрастните се развива основно вторият тип диабет. 

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост и др. При болшинството от хората с диабет тип 2 обаче липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Последствията и усложненията от диабета могат да бъдат много тежки и с висока цена както за отделната личност, така и за цялото общество. Основен проблем са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт. Сериозна заплаха е и диабетната ретинопатия, която може да доведе до слепота.

По този повод в редица болници в страната се провежда национален безплатен скрининг за диабетна ретинопатия, в който се включва и Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги”. Главен координатор на кампанията е новоизбраният председател на БДО доц. д-р Марин Атанасов.

- Доц. Атанасов, каква е връзката между високата кръвна захар и проблемите със зрението и какво представлява диабетната ретинопатия?

- Захарният диабет засяга всички органи и системи в човешкото тяло, като една от най-тежките инвалидности, които настъпва, е свързана с увреждането на очите. Диабетната ретинопатия представлява изменения по кръвоносните съдове на ретината, поради което те стават пропускливи за неща, които не трябва да бъдат пропускани, и непропускливи за други хранителни вещества. В ретината се получават отоци, кръвоизливи, а това е най-чувствителната част от окото, която възприема светлината и я преобразува в нервен импулс. Ретината започва да страда от недохранване с кислород, т.нар. исхемия. По тази причина тя произвежда един фактор, който води до разрастване на нови кръвоносни съдове, за да доставят липсващия кислород, но те са крайно непълноценни. Пукат се лесно, образуват мембрани в окото, които могат да доведат до много тежки последици, свързани с трайно намалено зрение като пролиферация и отлепване на ретината. Възможно е да се стигне и до развитие на неоваскуларна глаукома  - повишение на вътреочното налягане поради неконтролираното разрастване на кръвоносните съдове освен по ретината и напред по ириса, което в много случаи води до слепота.

Всъщност основната ни задача като офталмолози при лечението на диабетната ретинопатия е нейното ранно откриване и профилактиране на усложненията, които могат да настъпят на по-късен етап. Затова е важно едно от първите неща на пациента със захарен диабет да бъде посещението при офталмолог. Специалистът трябва да направи обстоен преглед с разширяване на зениците и да прецени дали има данни за диабетна ретинопатия, в какъв стадий е тя и има ли показания за извършване на профилактика чрез лазерна коагулация.

Скрининговите прегледи за установяване на диабетната ретинопатия могат да бъдат направени във всеки очен кабинет. Не е необходима някаква сложна апаратура или скъпоструващи изследвания, за да се установи или отхвърли наличието на диабетна ретинопатия и да се идентифицират пациентите, които са с висок риск. Стига да има добро желание и добра организация от страна на пациентите и на техните лични лекари, ендокринолози и, разбира се, на нас, офталмолозите.

С тази кампания искаме не просто да обхванем един контингент от пациенти с диабет, това е невъзможно за един ден. Искаме да създадем обществена информираност по проблема, че всеки диабетик трябва да се замисли за своето очно здраве.

- Само към хората, които вече са диагностицирани, ли е насочена кампанията?

- Не. Всеки човек, който знае, че има някакви смущения в кръвната захар, с нарушен глюкозен толеранс, всеки, който има ендокринен проблем или вече е диагностициран с диабет, но в последните шест месеца не е минавал очен преглед, е хубаво да си направи този скрининг. Той ще включва определяне на зрителната острота, измерване на вътреочното налягане и оглед на очните дъна с разширяване на зениците. Пациентите, при които се открият данни за диабетна ретинопатия, ще бъдат насочени към личния си лекар или ендокринолога за продължаване на терапията, а при наличие на показания – за хоспитализация.

- Какви са съвременните методи за лечение на това заболяване?

- Най-ефективният метод за лечение на това заболяване е ранното му откриване. Това е доказано в цял свят. Максимата, че 1 лев профилактика струва колкото 1000 лева лечение, в случая важи с пълна сила. Ако тези пациенти бъдат открити рано и навреме започне лазерна терапия, в много голям процент от случаите няма да настъпят усложненията. Разбира се, това не е 100% гаранция. Има форми, които са много агресивни, бързо протичащи, но в основната част от случаите успяваме със съвременна лазерна терапия да предотвратим усложненията от диабетната ретинопатия. Тук се включва и добрият гликемичен контрол, оптималното коригиране на съпътстващи заболявания като високо кръвно налягане, нарушен липиден профил. Тези пациенти биват окуражавани да водят здравословен начин на живот, здравословно хранене, двигателна активност, за които е доказано, че имат благотворно влияние върху евентуална диабетна ретинопатия и усложненията от нея.

Когато вече настъпят усложненията, лечението става доста по-скъпо и сложно. Стига се и до оперативни интервенции, които невинаги носят желания успех. Понякога усложненията като неоваскуларна глаукома също могат да стигнат до хирургично лечение. За съжаление обаче прогнозата при такива пациенти никак не е добра.  

- Как можем да се предпазим?

- Това е нещо, което работим заедно с ендокринолози и общопрактикуващи лекари – промоция на здравословния начин на живот. Знаем, че рискът от развитие на захарен диабет се увеличава с възрастта. Увеличава се с някои вредни навици като тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол, наднормено тегло, хипертония. Така че борбата с всички тези неща е част от превенцията на диабета и неговите усложнения. След като диабетът бъде диагностициран, се включва оптималният гликемичен контрол. Пациентите биват обучавани сами да контролират кръвната си захар. Тези, които прилагат инсулин, се учат как сами да го дозират. В България пациентите имат достъп до съвременна терапия за диабета, било чрез най-модерните видове инсулин, било чрез перорални средства. Това е по отношение на профилактиката. Когато човек бъде диагностициран с диабет, той наистина трябва да промени своя начин на живот. Да се обучава в това как да повлиява сам състоянието си. За щастие, вече са налице всички неща, които могат да ни помогнат в борбата с диабета. Включително за по-млади пациенти се осигуряват инсулинови помпи, така че те да водят нормален начин на живот и да се предпазят от усложненията.

Засягането на зрението е може би най-тежкият вид инвалидизация от диабета. Защото в съвременния свят 90% от информацията я получаваме чрез очите. Четене, гледане в компютърния монитор или екрана на смартфона – всичко това влиза през очите. Можете да си представите човек с увредено зрение наистина в каква инвалидност изпада. Затова нека всеки пациент, който има диабет или се опасява, че има диабет, да направи преглед на своите очи. Когато попадне в очния кабинет, да настоява през колегата офталмолог да погледне добре очните дъна. Пациентите с диабет минимум веднъж годишно да преминават през очен преглед, дори да нямат оплаквания. Ако имат някакви оплаквания – и по-често, в зависимост от състоянието. Пациентите, които бъдат диагностицирани с диабетна ретинопатия, при която има показания за започване на лазерна терапия, веднага да започнат лечението и да следват инструкциите на лекаря. Но това не е задача нито само на очните лекари, нито на пациентите с диабет. Това е задача на цялото общество.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина