Доматената супа е класика, подходяща за всеки сезон, но най-вече за лятото, когато доматите са най-вкусни и пресни, а не консервирани. Тази супа е лесна за приготвяне, лека е и се хапва студена.
Необходими продукти са: 700 грама домати, 200 грама сирене, 100 мл готварска сметана, 5 супени лъжици зехтин, 1/2 връзка магданоз, 1/2 връзка зелен лук, сол.
Доматите се белят, почистват и пасират, прибавя се малко сол. Могат да се използват и консервирани домати, без люспи.
Сиренето се натрошава ситно и се смесва със сметаната. Зехтинът, нарязаните на ситно магданоз и лук се пасират отделно до получаването на сос със зелен цвят. Доматената смес се изстудява.
Сервира се като в купичка се сипва от нея, прибавят се 2-3 с. л. от зеления сос и 2с. л. от белия. Украсява се с клонче магданоз.