Пресният хляб с остър аромат на квас е красиво допълнен със средиземноморския дух на розмарина.
Необходими продукти за 1 хляб
300 г натурално пшеничено типово брашно 1 щипка сол 1 стрък пресен розмарин, накълцан 1 с. л. мед 50 г квас 190 мл студена вода
Начин на приготвяне
1. Брашното се пресява и се смесва със солта и розмарина. Медът и квасът се разтварят във водата. Изсипва се при брашното и се омесва тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да почива 30 мин. Премесва се 1-2 минути и се оставя да почива 30 мин. Премесва се и почива по същия начин още два пъти.
2. След последното премесване се оформя питка и се оставя 1-2 часа на стайна температура, докато удвои обема си.
3. Фурната се загрява на 250° С. С остър нож се правят няколко среза на питката. Пече се 10 мин., фурната се намалява на 180° С и се пече още 30 - 40 мин. Хлябът се изважда и се охлажда върху решетка.