Договориха екзотичните животни за пловдивския зоопарк, кога обаче той ще бъде готов?

Автор: Благовест Андонов 14924
Договориха екзотичните животни за пловдивския зоопарк, кога обаче той ще бъде готов?

Фирмата „Рив комерс София” ЕООД е спечелила обществената поръчка за доставка на екзотични животни за пловдивския зоопарк. Компанията е дала най-изгодна цена от близо 77 хил. лева за 11-те позиции за доставка на животните.

Кога обаче ще бъде готов зоопаркът? Рестартът бе обявен още на 11 февруари,  но вече 5 месеца строителството така и не може да започне.  Всяка седмица се заявява, че Акт 11 ще бъде подписан следващата, но и до момента документа за откриването на строителната площадка не е подписан.

Причината – напуснал служител във фирмата по надзор, който отговарял за обекта, а в момента се преглежда цялата документация, за да няма несъответствия. След това кметът Иван Тотев каза, че Акт 11 е подписан от надзора, но все още не от Община Пловдив. В момента се правили предписания за корекции по различни детайли на обекта, както и такива, които са се амортизирали. Фирмата изпълнител – „Запрянови – 03” пък изрази готовност да завърши зоопарка за 27 дни след получаването на Акт 11.

Така обещанията, че зоопаркът ще отвори врати „до изборите” изглежда все по-малко вероятен.

В момента освен дивите патици, има и 10 маймуни, сред които и потомство.  Веднага щом обектът вземе документите ще бъдат доставени животни от другите зоопаркове. От Ловеч ще бъдат доставени 7 маймуни, от Стара Загора – 5 елена лопатар и 6 муфлони, от София – гълъби, зеленоглави патици, камерунски кози, пауни и турски патици.  Също така фазани, чакали, антилопи, патагонска мара и виетнамски прасета.

Животните, които ще се доставят от „Рин комерс София” са дивите котки – сервал и евроазиатски рис, като трябваше да бъдат доставени по двойки. Шест броя сурикати – два мъжки и четири женски също са в списъка. Такава трябваше да е бройката и на носатите мечета. Останалите 7 позиции са за животни по двойки:  алпака, нанду, камила, котешки лемур, азиатска късоноктеста видра и антилопа.

След дострояването и завършването на зоопарка, животните трябва да имат и известен период на климатизация на новите си домове преди да влязат в него посетителите. Приказките за откриването през лятото няма да се сбъднат, но по всичко личи, че зоопаркът ще заработи преди изборите през октомври.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина