Доброволците, гасили пожарите, събраха над 300 000 лв, кампанията продължава

Автор: Plovdiv Now 1900
Доброволците, гасили пожарите, събраха над 300 000 лв, кампанията продължава

Националната асоциация на доброволците в Република България е събрала над 300 000 лева само от началото на кампанията, която се организира, за да бъдат подпомогнати хората, които се включиха в гасенето на пожарите в страната.

Благодарение на вашите дарения ние ще осигурим оборудване и инструменти, за които само сме си мечтали!”, написаха от НАДРБ в страницата си във фейсбул.

Осем дни след началото на кампанията, подкрепена от ПлатформатаDMS - България (Единен дарителски номер), на разположение на доброволците ще бъдат над 300 000 леваКампанията продължава и към този момент, като са нужни още около 100 000 лева, за да бъде закупено всичко необходимо.

Една част от доброволците получават своето защитно облекло и оборудване от бюджета на общините, но много често то не е достатъчно, за да се осигури ефективната им работа на терен. Затова се налага се те сами да закупуват допълнителни защитни средства или оборудване или да разчитат на дарения. Друга част от доброволците пък са от доброволни формирования, които не са част от общини, и всички те си осигуряват екипировката, оборудването и застраховките съвсем сами. Освен това в по-голямата част от случаите доброволците пътуват с личните си автомобили, като разходите за гориво се поемат от момчетата и момичетата, тръгнали да се "хвърлят в огъня"! В почти всички пожари през последните близо две седмици се включиха и Пловдивските формирования - "Пловдив 112", "Национален отряд за реагиране при бедствия - НОРБ", "Аварийно спасяване Пловдив", както и колегите им от "Доброволно формирование Хисар".

Всички доброволци имат нужда от подкрепа и помощ, защото желанието да помагат е огромно, но често средствата им са недостатъчни.

Как са изразходени дарените средства до момента:

50 броя ранцеви пожарогасители са получени като нефинансово дарение и вече пореден ден са "на терен". 15 от тях влязоха в действие на пожара в района на Белмекен, 20 се бориха с пожара в Свиленградско и 15 - с изключително тежкия пожар на Беклемето! Бяха изпратени и на помощ на село Воден!

Поръчани са 300 броя ранцеви пожарогасители (с отстъпката са на стойност над 70 000 лева), които се очаква да бъдат доставени.

Закупени са 300 полулицеви маски с филтри (на стойност 23 000 лева), които ще осигуряват изключително качествена дихателна защита на доброволците на терен. Към момента, 90% от доброволците използват обикновени медицински маски за защита. С това дарение, се подобряват значително условията на работа на терен.

Какво още е нужно, за да бъдат доброволците още по-подготвени?

Отзвукът на кампанията и подкрепата на хората позволяват на доброволците да се погрижат за огромните нужди от моторни превозни средства, които ще решат един от основните им проблеми - липсата на високопроходима техника, оборудвана с инструменти за пожарогасене, с която да се подсигурява ефективна и качествена помощ. Кампанията ще продължи, до закупуването на:

5 високопроходими употребявани автомобили, тип пикап, специално оборудвани с инструменти за пожарогасене, като те ще бъдат разпределени на областно ниво и ще могат да се ползват от НЯКОЛКО доброволни формирования при всякакви нужди. Приканваме фирми и дарители да се включат за осъществяването на тази цел. Планираните разходи за закупуването на тези пикапи е около 250 000 лева, заедно с оборудването (по 50 000 лева за пикап).

Бус за транспортиране на хора и техника (около 40 000 лева), който ще бъде на разположение на всички наши членове, така че да улесним нашите доброволци и да не се налага да ползват личните си автомобили (3 от автомобилите на доброволците, отишли на Беклемето в събота, се върнаха със спукани гуми)

Термовизионна камера, която ще подпомага работата на терен при търсене и спасяване на хора (около 10 000 лева)

Дрон с видеозаснемане (около 25 000 лева), подходящ да обследване на засегнати от бедствия райони

Преносими духалки за гасене на пожари (около 10 000 лева)

Моторни резачки, помпи, тупалки и друго по-дребно оборудване (около 30 000 лева)

Националната асоциация на доброволците в Република България обединява 50 доброволчески формирования с повече от 800 членове в цялата страна, регистрирани по Закона за защита при бедствия, преминали през обучения и част от Единната спасителна система. Всички членове – от редовите до ръководството на Асоциацията - са доброволци и никой не получава възнаграждение, липсват средства и за издръжката на организацията! 

Доброволците ще бъдат на терен, докато пожарите бъдат изгасени!

Кампанията продължава, докато доброволците имат нужда от нашата подкрепа!

Може да ги подкрепите:

- Като изпратите SMS с текст DMS OGNEBOREC на номер 17 777 (вече на цена 2 лева)

- Чрез банков превод по сметка:

IBAN: BG11UNCR 7000 1522 2002 11

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Национална асоциация на доброволците в Република България

- чрез онлайн дарение с карта и Paypal за кампанията в Платформата.бг : https://shorturl.at/PXyMJ

- чрез онлайн дарение в DMS: https://dmsbg.com/30708/dms-ogneborec-nadrb/

- Можете да се помогне и чрез нефинансови дарения спрямо наложащите нужди.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина