Доброволци от Пловдив търсят средства за ремонт на специализиран автомобил

Автор: Plovdiv Now 1786
Доброволци от Пловдив търсят средства за ремонт на специализиран автомобил

Доброволците от пловдивското формирование „Национален отряд за реакция при бедствия” търсят средства за ремонт на оборудван специализиран автомобил с който да помагат при бедствия.

Те са намерили професионален противопожарен автомобил, който ще им бъде дарен,  но е с повреда и  има нужда от ремонт. Доброволното формирование беше едно от първите, които се отзоваха на помощ при унищожителните земетресения в турския град Кахраманмараш и са на терен при почти всяко природно бедствие, което се случва на територията на Пловдив и областта.

Публикуваме целия апел на доброволците, както и необходите средства, за да бъде подготвен специализирания автомобил.

„За съжаление се налага да търсим Вашата помощ и съдействие за да се справим с поредния пред нас проблем.

Както всички знаете разполагаме със МПС пригодено за противопожарен автомобил и отговарящо на всички изисквания по Наредбата за доброволните формирования.

Този автомобил е направен и оборудван от нас със собствени средства и със Ваша помощ, за което искрено благодарим.

За съжаление технически бусът не е пригоден за този начин на използване малко или много тормозът на който е подложен си оказва влияние.

Формированието ни е от пет човека за момента, а той е триместен и няма как всички да се поберем вътре когато отиваме на произшествие. Колкото и да се опитвахме да направим пространството вътре рационално и възможно за ползване на всеки един сантиметър задачата се оказа невъзможна. Към момента спрямо всяко произшествие ние сменяме нужните "аксесоари" при което освен че се губи време е и постоянно прехвърляне на техника.

Може да ни бъде дарен професионален противопожарен автомобил, но е с повреда.

Дълго мислихме дали можем да се справим с тази трудност пред нас, но решихме да опитаме и с ваша помощ да се справим.

Всеки един от нас си е дал сметка, че по-хубаво работещ и що-годе нов автомобил няма. Тук трябва да се замислим и много добре обосновано за Вас да обясним защо сме на мнение, че този автомобил си заслужава молбата ни.

Цел на закупуване: раздатъчна кутия и минимално оборудване за пожарен автомобил.

Пожарната ще се ползва за гасене на горски и полски пожари, сухи треви, контейнери, сметища и други по-леки произшествия. Все пак ние не сме професионалисти и всеки трябва да си знае възможностите. Ще се оказва съдействие и ще се работи рамо до рамо с колегите от РД ПБЗН Пловдив или други дирекции при нужда.

Защо ни трябва професионален противопожарен автомобил:

Най-важното е, че над 30 годишен изправен противопожарен автомобил от Европа би струвал над 15 000 евро с докарването му до България.

Освен това:

  1. Тази пожарна дава възможност за предвижване на целия състав на формированието.
  2. Рискът, който поемаме спрямо финансовите ни възможности лично за нас е приемлив и си заслужава.
  3. Този автомобил ще работи, ще влиза в гори, ще влиза по офроуд терени за разлика от пикапи на формирования, който се ползват като лодка за разходка.
  4. Този противопожарен автомобил ще работи съвместно с пожарния бус или самостоятелно спрямо поставените ни задачи.
  5. Пожарната разполага с воден резервоар 2800л. и пенол 300л. + осветителни мачта.
  6. В автомобила може да бъде поместена всичката ни налична техника.
  7. Тъй като микробусът не е достатъчно проходим в много ситуации в комбинация от двете МПС ще сме полезни в пъти повече.
  8. Пожарната ще се използва при възможност (все пак ние работим някъде) за пройзшествия в цялата страна.

Средствата, който можем да отделим от заплатите си са крайно недостатъчни, да не казвам мизерни за целта, която си поставяме. Все пак всеки от нас гледа семейство, а заплатата ни не е за да вършим добрини според работодателите ни.

Национален отряд за реакция при бедствия - Пловдив е част от Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ

Формированието ни се е стремяло и се е опитвало винаги само да посреща проблемите пред които е изправено и да ги решаваме самостоятелно, но за съжаление има ситуации в които не можем да се справим сами.

За съжаление тук ще разчитаме на помощта на всички вас които ни познавате лично или на които е познато това с което се занимаваме.

Напълно наясно сме и си даваме сметка, че в тези тежки времена всеки лев е ценен за Вас. Знаем че е трудно да отделиш за някой напълно непознат с някаква си кауза за хората.

За съжаление сумата която трябва да съберем и е непосилна за нас. Тя ще отиде за нещо с което ние ще се опитаме да помогнем на хора в нужда, ще се опитаме да помогнем в България да съществува природа. Тази година както са ми виждате беше изключително тежка за колегите от пожарната и доброволците на терен в борбата им с множеството мащабни пожари.

За съжаление ние не сме доброволно формирование към Община, което да получава субсидия от държавата. В нашата дейност и това което сме избрали да правим се иска не само желание, а и наистина голямо количество средства за техника и екипировка, които за моя радост към момента сме успяли по един или друг начин да набавим.

Лично аз като ръководител на формированието съм горд с това, че формированието и доброволците в него се екипирани с професионални лични предпазни средства с които най-вече да запазим живота и здравето си в изпълнение на задачите.

Гордея се с това, че съм заобиколен с прекрасен екип от млади хора, които в много случаи загърбват работата и семейството си за да помагат на хора и природа в нужда.

За да продължим да го правим в момента и ние имаме нужда от помощ.

Помощ, чрез която пак ще бъдем там където и когато е нужно но ще сме в пъти по-ефективни.

Сумата, която ще е нужна за постигане на целта ни е 15 000 лева.

С тези средства ще бъде закупено:

  1. Втора употреба или нова раздатъчна кутия.

Възможно е да се намери в България на цена около 3500-4000лв. Но в Европа цената е около 3000 евро.

Говорим за втора употреба или рециклирана.

2.Шлангови линия 76мм - 60м, 52мм - 200м и 25мм - 200м

Цена на шлангове:

76мм. /20м. - 127лв.

52мм. / 20м - 96лв.

25мм./20м - 38лв.

Цените са ориентировъчни.

  1. Мотопомпа за отводняване 3цола

Цени около 2000лв.

4.Моторен флекс

Цени около 2100лв.

5.Комплект за аварийно спасителна дейност "клещи на живота" - втора употреба (при наличие на средства)

Цени около 4000лв.

Ако имате желание и възможност да ни подкрепите в каузата ни, то може да го направите чрез банков превод на сума по Ваш избор по сметка:

IBAN: BG11UNCR70001522200211

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Национална Асоциация на Доброволците в Република България

Основание: МПС НОРБ-Пловдив (задължително да се впише)

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина