Добра новина за пенсионерите и шамар за работещите българи подготвя правителството

Автор: Plovdiv Now 12950
Добра новина за пенсионерите и шамар за работещите българи подготвя правителството

Добра новина за 800 000 пенсионери и шамар за всички работещи българи дойде от политически съвет на управляващата коалиция на ГЕРБ и "Обединени патриоти", който заседава днес с участието на премиера Бойко Борисов. Минималната пенсия скача от 1 юли догодина на 250 лева, но първият ден от болничния няма да се заплаща.  

„Сутринта имаше политически съвет на коалицията, на който обсъдихме въпроси в програмата на коалиционното правителство. Обединихме се около решението за изпълнение на текста, който сме заложлии в коалиционната програма, за повишаване на пенсиите. Ще внесем предложението между първо и второ четене за повишаване на минималната пенсия на 250 лв“, обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов на брифинг в Народното събрание. Повишение ще получат около 800 000 пенсионери, които досега взимаха 234 лева.

Другото постигнато решение е за децата от уязвимите групи на възраст от 4 до 6 години държавата да заплаща таксата за детската градина. Критерият ще е свързан с доходите и всяка община ще определя тези деца, които ще получат безплатна детска градина. Този период обхваща и предучилищната възраст. Това ще засегне най-вече децата от малцинствата. 

 „Третото около което се обединихме да бъде определен и заделен фонд в размер н 70 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и училища“, допълни още Симеонов.

От 1-ви януари 2020-а година първият ден от болничния няма да се заплаща и остава за сметка на гражданите. Това, според управляващите, е опит за спиране на злоупотребите с фалшивите болнични, каквато била практиката в редица европейски държави.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина