До седмица пускат поръчката за новия корпус на Математическата, след това за още 2 училища

Автор: Соня Желязкова 1976
До седмица пускат поръчката за новия корпус на Математическата, след това за още 2 училища

До седмица Община Пловдив пуска поръчката за изграждането на нов корпус на Математическата гимназия в Пловдив. Това обяви зам.-кметът по образование Владимир Темелков. „Надявам се строителството да започне още тази година, ако никой не ни попречи“, допълни той.

Новата учебна база ще бъде изградена в общински терен зад Хотел SPS, чиято приблизителна площ 32 000 кв.м.. Като част от проекта е предвидено и продължение на бул. „Санкт Петербург”, което ще премине южно покрай имота на бъдещата гимназия. Новият корпус на МГ „Академик Кирил Попов”, която от дълги години дели една сграда с ОУ „Драган Манчов“ в „Западен“, ще има капацитет на поеме общо 1 550 ученици. Първото крило ще бъде с площ от около 10 000 квадрата.

Към конкурса „Трезор за умове“, който целеше да събере ценни идея за визията на няколко образователни институции, е имало интерес. „Това са тежки проекти в рамките на 50 календарни дни, които обявихме като срок, няма как да се изпълни толкова тежък проект в пълния му обем. Име много интересни предложение за Математическата, ние сме взели най-ценното от тях“, допълни зам.-кметът по образование.

След МГ „Акад. Кирил Попов“ ще бъдат обявени поръчките и за СУ „Патриарх Евтимий“ и ОУ „Княз Александър I“. „До две седмици всичко това ще бъде свършено, с което мисля, че ще започнем с решаването на доста наболели и стари проблеми“, допълни той.

Проектите на общината за разширяване на образователната инфраструктура до момента са привлекли близо над 30 милиона лева, отпуснати от Министерство на образованието и науката.

„Имаме съфинансиране за двете нови ясли, които ще се изграждат в Пловдив. Но ние сме взели максимума по програмата на МОН. Ще търсим различни варианти да дофинанасираме, защото това ще натежат на бюджета на Пловдив. Ще ни трябва държавата или други финансови механизми, за да изпълним програмата. Но държа да отбележа, че няма да се теглят кредити“, заяви Темелков.

Както вече съобщихме, по време на символичната първа копка на нова сграда на ДГ „Буратино“ стана ясно, че поръчката за изграждане на нова детска ясла в район „Южен” вече е обявена, а за новата ясла в "Тракия" това предстои да се случи до края на септември след смяна на локацията заради обществено недоволство.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина