До две седмици „Пфайзер“ и “Модерна“ ще разполагат с данни за защитата на ваксините срещу новия вариант на COVID-19

Автор: Plovdiv Now 8721
До две седмици „Пфайзер“ и “Модерна“ ще разполагат с данни за защитата на ваксините срещу новия вариант на COVID-19

Компанията "Бионтех" съобщи, че очаква до две седмици да разполага с повече данни, които да й помогнат да установи дали разработената от нея съвместно с "Пфайзер" ваксина срещу коронавируса се нуждае от преработване заради открития в Южна Африка нов вариант на коронавируса, предава БТА.

"Пфайзер" и "Бионтех" посочиха, че очакват да могат до около 100 дни да доставят възможна нова ваксина, направена за новия вариант, ако това се наложи.

"Очакваме нови данни от лабораторните изследвания най-късно до две седмици", заявиха те.

Американската компания "Модерна" работи върху по-мощна бустер ваксина, която може по-добре да защити организма срещу нови мутации в коронавируса, като наскоро открития щам Омикрон. Това се казва в прессъобщение, публикувано от компанията в петък.

"Модерна" ще се движи бързо с разработването на специален бустер вариант за щама Омикрон", се казва в съобщението на фармацевтичния гигант, чиято централа е в град Кембридж, Масачузетс. Компанията посочи, че възнамерява да тества възможността за по-висока дозировка на вече прилаганата си бустерна ваксина с цел по-добри резултати срещу новия щам.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина