Днес е Световен ден на “Бийтълс“ - памет за легендарната четворка

Автор: Plovdiv Now 9349
Днес е Световен ден на “Бийтълс“ - памет за легендарната четворка

Бийтълс безспорно са един от най-значимите световни музикални феномени с влияние върху живота на милиони хора по света. Не е случайно, че феновете на групата отбелязват не един ден, в който да отдават почит на великата четворка от Ливърпул.

16 януари е Световен ден на „Бийтълс“. Обявен от Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) на 16 януари 2001 г., с което фактически официално се придава статут на „Бийтълс“ за старинна меломанска традиция. Оттогава феновете на легендарната четворка масово се събират в Ливърпул, където слушат култови за групата парчета - "Yesterday", "Yellow Submarine", "Let It Be", участват в различни инициативи и т.н.

Преди 64 години на 16 януари в Ливърпул е открит клуб „Кавърн“ ( „Пещерата“), където дебютира легендарната група. От февруари 1961 до август 1963 г. съставът има там 292 изяви.

Бийтълс са четирима – Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар. Големите британски музиканти, от които никой не можел да разчита ноти в началото, но оставили неизличим следи в световната музика.

8 декември 1980 – дата, която всички фенове на Бийтълс помнят. Джон Ленън дава автограф на Марк Чапман. Снимката, на която той се разписва, ще е последната в живота му. Само 6 часа по-късно Чапман прострелва музиканта. След смъртта си Ленън е кремиран. Голяма част от фенове му сигурни, че прахът му е разпръснат в Strawberry Fields, Сентръл Парк, защото често се е разхождал там. И до днес обаче съпругата му нито потвърждава, нито отрича това.

 “Бийтълc” cе разделят официално през 1970 година.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина