Днес е Международният ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици

Автор: Plovdiv Now 3477
Днес е Международният ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици

26 юни е Международният ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици.

Отбелязва се от 1987 година, като целта му е да предизвика широка обществена подкрепа и съдействие в борбата срещу употребата и злоупотребата с наркотици. Датата е приета на Общото събрание на ООН и изразява решителността на всички страни-членки да засилят действията и сътрудничеството си за постигане на свят без наркотици.

Според Европейски доклад за наркотиците на контитента всяка година се съобщава за над 1 млн. конфискации на незаконни наркотици. Около 96 млн. възрастни хора в Европейския съюз (на възраст между 15 и 64 г.) са опитвали незаконни наркотици в живота си.

Всяка година на 1,2 млн. души се оказва лечение след употреба на забранени наркотични вещества. През 2018 г. в Европейския съюз за първи път са открити 55 нови психоактивни вещества, с което общият им брой става 730. Под нови психоактивни вещества се има предвид т. нар. „дизайнерски дроги“, чиито състав и действие са неясни, което ги прави изключително опасни.

Канабисът продължава да е най-широко употребявания незаконен наркотик в Европа. Според оценките приблизително 1% от възрастното население (15 г. – 64 г.) ежедневно или почти всеки ден употребяват канабис. В същото време групата на хероинозависимите намалява и застарява.

Друг нарастващ проблем са иновативните методи на разпространение на наркотици. Все по-масово социалните мрежи и интернет пространството се използват за търговия с незаконни психоактивни вещества.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина