Днес е Черешова Задушница!

Автор: Plovdiv Now 5397
Днес е Черешова Задушница!

Черешова задушница през 2019 година е на 15 юни 2019 година. През годината има три задушници и всяка година те са в събота на различна дата.

На Задушница в България почитаме мъртвите ни близки. На този ден молим Господ да прости греховете им и да ги приеме при себе си. На Задушница гробовете се прекадяват с тамян, пали се свещ и се оставят цветя – тамянът символизира чистата молитва, свещта – безсмъртната душа, а цветята – всички добродетелите на починалия.

На много места в България се вярва, че на Задушница покойниците идват на нашата трапеза, за да се нахранят и за това на масата обикновено се оставя празно място. Това е и причина първата глътка вино да се излее на земята, където се хвърля и първата хапка. Раздава се храна на близките, дошли на гроба на починалия, дори на непознати. Най-масово възприето е раздаването на варено подсладено жито, хляб и вино – символи на възкресението, тялото и кръвта на Христос. Раздадената храна не се оставя на гроба, тя служи на живите, за да си спомнят те с добро за починалия.

Задушница винаги е в събота, тъй като това е денят, определен от църквата за ден на покойните. Тогава, както и всяка събота от годината, в храмовете се прави богослужение с молитви за починалите.

Обредите на Задушница са строго определени, различават се единствено по някои детайли в зависимост от региона на България. На първо място, на гробовете се кади с тамян, който символизира молитвата, палят се свещи и се оставят цветя. Свещта символизира вярата, а пламъкът е символ на безсмъртието на душата, той осветява пътя и в отвъдното.

 

Във връзка със Задушница, Община Пловдив осигурява допълнително транспортно обслужване на гражданите.

С делнично разписание ще работят автобусите по вътрешноградските линии №7, 11, 25, 36 и 66. Рейсовете по линия №27 също ще се движат като в делничен ден, но с празничен маршрут до траурен парк „Север“.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина