Днес честваме Денят на Европа

Автор: Plovdiv Now 6973
Днес честваме Денят на Европа

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман.

В своя реч през 1950 г., в Париж, Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима. С нея той призова Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към създаването на европейската федерация".

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.

Това предложение остава в историята като "Декларацията на Шуман" и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси. Затова на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като „Ден на Европа“.

Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност.

България празнува Деня на Европа от приемането си като пълноправен член на Европейския съюз. В цяла Европа и у нас този ден се отбелязва с различни празнични прояви.

Денят на Европа е повод за различни празнични изяви в по-големите европейски градове и столици. Това е още един начин хората от различните нации да се чувстват обединени европейци. 

На 9 май отбелязваме и Деня на победата. На днешната дата се навършват 75 години от края на Втората световна война.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина